Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mélyponton az EU-orosz kapcsolatok a Navalnij-ügy miatt


RUSSIA -- EU foreign policy chief Josep Borrell and Russian Foreign Minister Sergei Lavrov hold a joint press conference following their talks in Moscow, February 5, 2021
RUSSIA -- EU foreign policy chief Josep Borrell and Russian Foreign Minister Sergei Lavrov hold a joint press conference following their talks in Moscow, February 5, 2021

2017 óta most utazott először Moszkvába az Európai Unió vezető diplomatája. Josep Borrell pár nappal azután érkezett, hogy a novicsok-mérgezésből felépült Alekszej Navalnijt otthon kényszermunkára ítélték, ami miatt mélypontra jutott a kétoldalú viszony.

A kényszermunkatáborra ítélt orosz ellenzéki vezető és korrupcióellenes aktivista, Alekszej Navalnij szabadon engedését sürgette az Európai Unió Moszkvában tárgyaló külügyi főmegbízottja.

Josep Borrell a tárgyalások szünetében azt mondta újságíróknak, hogy „megosztottam Lavrov külügyminiszterrel mély aggodalmunkat és megismételtem felhívásunkat, hogy engedjék szabadon Navalnijt és induljon pártatlan nyomozás a mérgezési ügyében”.

Ezt megelőzően arra emlékeztette vendéglátóját, Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, hogy az EU és Moszkva kapcsolatai különösen nehéz szakaszba érkeztek. Megjegyezte, hogy kemény pengeváltásokra számít Oroszország és az Európai Unió között.

Nyilvánvaló, hogy kapcsolatainkat komoly feszültség terheli és a Navalnij-ügy miatt mélypontra jutottak” – tette hozzá Borrell.

A tagállamok határozottságot vártak Borrelltől

Az uniós tagállamok élesen elítélték Navalnij bebörtönzését. És azt is, hogy az őt támogató tiltakozások során a rendőrség esetenként brutális erővel tartóztatott le többezer embert.

Sok uniós tagország mellett az Egyesült Államok is a Kreml fő hazai bírálójának számító 44 éves aktivista szabadon engedését követelte.

Korábban többen hevesen bírálták Borrellt, amiért nem ragaszkodott ahhoz, hogy meglátogathassa Navalnijt, és megemlítették, hogy a baltikumi országok diplomatái szerint „az oroszok túljárnak majd az eszén”.

Navalnij szerint a megmérgezéséről szóló parancs közvetlenül Vlagyimir Putyin orosz elnöktől jött. Putyin szóvivője a Borrell-látogatás előtt azt mondta, hogy Oroszország szeretné ha javulnának az Unióval fenntartott kapcsolatok és újraindulna a párbeszéd.

Dmitrij Peszkov ugyanakkor elismerte, hogy „elég sok” a megoldatlan probléma a felek között.

Mit várhat most Navalnij és az orosz ellenzék?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:08 0:00

„Oroszország számára az EU megbízhatatlan partner”

Lavrov külügyminiszter pedig azelőtt, hogy leült volna tárgyalni Borrellel, megjegyezte, hogy objektív módon felül kéne vizsgálni az orosz-EU-s kapcsolatokat.

Azt hiszem, már nagyon megérett az idő, hogy részletesen és objektíven áttekintsük az Oroszország és az EU közötti viszonyt. Remélem, hogy együtt tudunk gondolkodni erről az alapvető témáról azokon a témákon túl, amit ön meg akar beszélni”.

Riporterek előtt pedig úgy fogalmazott, hogy Moszkva szerint az EU „kezd egyre inkább úgy viselkedni, mint az Egyesült Államok, amikor egyoldalú korlátozásokkal sújt országokat... Oroszország számára az EU megbízhatatlan partner”.

Orosz illetékesek a belügyeikbe való beavatkozással vádolták meg a nyugatot. Borrell azonban érkezése előtt arról beszélt, hogy az útja „nem a belügyekbe való beavatkozásról”, hanem „a nemzetközi vállalásokhoz kötődő egyetemes elvekről” szól.

Az uniós diplomata megemlítette, hogy Oroszország a kontinensen a jogállamiság védelmezőjének számító Európa Tanács és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet tagja.

Navalnij az Európai Emberijogi Bíróság ítélete ellenére megy börtönbe

Navalnijt kedden 3 és fél év letöltendő büntetésre ítélte egy moszkvai bíróság, amiért az ítélet szerint megsértette felfüggesztett büntetése feltételeit. Korábbi fogvatartása beszámításával 2 év és 8 hónapot kell majd egy büntetőtelepen töltenie.

Az ellenzéki vezetőt az egy 2014-es csalási ügyben ítélték el, ám az Emberi Jogok Európai Bírósága 2017-ben olyan ítéletet hozott, hogy esetében „önkényesen és igazságtalanul” alkalmazták a jogot és kártérítést ítélt meg.

Navalnij pénteken ismét bíróság elé állt egy II. világháborús veterán elleni becsületsértési ügyben – a felperes egy olyan promóciós videóban szerepelt, amely a tavalyi alkotmányreformot népszerűsítette. Az elfogadott módosítások nyomán Vlagyimir Putyin akár 2036-ig államfő maradhat, ha indul a következő két elnökválasztáson.

Készült a Reuters, a dpa és az Interfax tudósításai felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG