Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szabad-e alkoholt inni? Szedhetünk gyógyszert? - válaszok a vakcinákról


Egy járókelő sétál el egy falra festett kép előtt, amely egy orvost ábrázol Michelangelo Pietájára utaló pózban, egy kórház közelében, Szófiában.
Egy járókelő sétál el egy falra festett kép előtt, amely egy orvost ábrázol Michelangelo Pietájára utaló pózban, egy kórház közelében, Szófiában.

Lehet-e alkoholt fogyasztani a koronavírus-vakcina két dózisa között? Lehet-e gyógyszert szedni közben? Amerikai szakértők válaszai a vakcinákkal kapcsolatos gyakori kérdésekre.

Az Egyesült Államokban, ahol eddig az egyik legtöbb koronavírus elleni védőoltást adták be világszerte (elsősorban a Pfizer-BioNTech és a Johnson & Johnson-féle oltóanyagokat alkalmazták), közzétették az oltási programot szervező szakértők ajánlásait a vakcinákkal kapcsolatban. Az NPR amerikai közszolgálati rádió, valamint a Prevention.com a szakértői ajánlások alapján írt cikkeiből kiderül, szerintük milyen tényezők gyengíthetik az oltások hatékonyságát.

Lehet-e alkoholt inni?

Bár van, ahol korlátozott számban már alkalmaznak egydózisos védőoltásokat is, a legtöbb országban, így Magyarországon is jelenleg csak olyan vakcinákat használnak, amelyek két dózis beadása után nyújtanak védelmet a koronavírus ellen: az első alkalom után néhány héttel úgynevezett emlékeztető oltást kell beadni.

Sokakat érdekel, lehet-e a két dózis között alkoholt fogyasztani. Tavaly decemberben az orosz egészségügyi hatóságok azt mondták, hogy aki megkapja a Szputnyik V oltást, egy-két hónapig tartózkodjon az ivástól. Később a vakcina fejlesztője ezt túlzásnak nevezte, ő szerinte mintegy három napig kell hanyagolni az alkoholt az oltás után.

Brit orvosok pedig a hazai fejlesztésű oltásokkal kapcsolatbanjavasolták, hogy a beadatása előtt egy ideig lehetőleg ne fogyasszunk alkoholt. Később amerikai kutatók úgy találták, hogy a mértékletes ivás semmilyen hatással nincs az oltások hatékonyságára.

Richard Watkins, az Északkelet-Ohioi Orvosi Egyetem kutatója a prevention.com-nak azt mondta: nincs bizonyíték arra, hogy az alkoholfogyasztás gyengítené a vírus elleni immunitást biztosító antitestek képződését. Szerinte attól nem kell tartani, hogy az ital semlegesíti a vakcina hatását. Néhány embernél az oltás után kialakulhatnak olyan mellékhatások, mint a levertség, fejfájás vagy enyhe hőemelkedés. Ha az oltás mellett mértéktelenül italozunk, ezek kellemetlenebbek lehetnek, de továbbra sem veszélyesek.

Richard Kennedy, a Mayo Clinic orvosa az NPR-nak azt mondta: a krónikus alkoholizmus és a mértéktelen ivászat csökkentheti az immunrendszer erősségét.

Lehet-e gyógyszereket szedni oltás előtt vagy után?

A prevention.com cikke szerint egyelőre kevés információ áll rendelkezésre arról, hogyan befolyásolhatják a vakcinák hatásfokát egyes gyógyszerek. William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem infektológus professzora elmondta: más védőoltásokkal kapcsolatos kutatások arra mutattak, hogy az ibuprofén és paracetamol tartalmú gyógyszerek kissé gátolhatják az antitestek képződését, ha az ember az oltás beadása előtt szedi be azokat.

Arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy ez a hatás jelentős-e annyira, hogy megakadályozza a védettség kialakulását, mindenesetre az amerikai orvosok inkább azt javasolják, az oltás beadása előtt ne szedjünk lázcsillapítókat. Ezzel szemben nincs kimutatható hatása a gyógyszereknek az antitest-képződésre, ha már az oltás beadása után kezdjük el szedni őket – vagyis az oltás mellékhatásaként esetleg fellépő láz csillapítható gyógyszerrel.

XS
SM
MD
LG