Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Százezrek nem kaphatnák meg itthon az orosz vakcinát, ha le kellene állniuk érte az ivással


Egy alkoholfüggőnek veszélyes egyik pillanatról a másikra felhagyni az ivással
Egy alkoholfüggőnek veszélyes egyik pillanatról a másikra felhagyni az ivással

Nincsenek pontos adatok arról, hány alkoholista van Magyarországon, de az biztos, hogy ők nem tudják egyik napról másikra letenni a poharat, még egy koronavírus elleni vakcina kedvéért sem.

Bejárta a nemzetközi sajtót az orosz tisztifőorvos nyilatkozata, amely szerint a két összetevőből álló orosz vakcina beadása előtt két hétig, valamint az első injekció után 42 napig nem szabad alkoholt fogyasztani. Ezt azzal indokolta a szakember, hogy az alkoholfogyasztás megterheli a szervezet méregtelenítési rendszerét, ami akadályozza a védettség kialakulását.

Egy nappal később Alakszandr Gincburg akadémikus már árnyaltabban fogalmazott. Mint mondta, nincs szó alkoholtilalomról, csak a fogyasztás ésszerű korlátozásáról, addig, amíg a szervezetben ki nem alakul az immunválasz. Ugyanígy, a 42 nap alatt, amíg kialakul a koronavírussal szembeni védettség, az immunrendszert elnyomó gyógyszert szedni sem ajánlott.

Ezek standard ajánlások vakcináció esetén, ahogyan korábban a WHO is felhívta a figyelmet arra, hogy minden, ami gyengíti az immunrendszert - a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a drog - fokozza annak a kockázatát, hogy ha valaki megfertőződik a koronavírussal, súlyos állapotba kerül.

A tesztelés során tapasztalhattak mellékhatást

Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára meghökkentőnek nevezte az orosz bejelentést. Mint mondja, oltóanyaggal kapcsolatban korábban ilyenről még nem hallott. Ha ez valóban így van, és nem valamiféle félreértésről van szó, akkor vélhetően azzal függhet össze, hogy az orosz vakcina tesztelése során a kísérleti alanyoknál esetleg tapasztalhattak olyan mellékhatást, reakciót, ami összefügghet az alkoholfogyasztással.

Az egyetemi tanár felhívta a figyelmet arra, hogy egy védőoltás a kifejlesztése során három klinikai fázison megy keresztül - a negyedik a törzskönyvezés utáni nyomonkövetés -, az adenovírus alapú orosz Szputnyik V. vakcinát pedig úgy törzskönyvezték, hogy a tesztelés harmadik fázisát még nem fejezték be.

Évente 50-60 ezer új alkoholbeteg

Nincsenek pontos adatok a magyarországi alkoholistákról, van olyan felmérés, amely 770-800 ezer emberről szól, a KSH tavaly 389 ezret mondott, míg a WHO utolsó felmérése szerint, ha nem is az egymillió alkoholista országa vagyunk, de mintegy 900 ezer embert érint Magyarországon ez a függőség.

Ez azt jelenti, hogy ha igaz az, amit az orosz vakcina és az alkohol összeférhetetlenségéről először mondtak, akkor a legoptimistább adatok szerint is százezreknél nem lehetne itthon alkalmazni az orosz oltóanyagot.

Évente 50-60 ezer alkoholproblémás ember kerül a magyarországi ellátórendszerbe, ráadásul általában már nagyon lepusztul egészségügyi állapotban - mondja a szakember.

Veszélyes hirtelen abbahagyni

Egyetlen alkoholista sem hagyhatja abba egyik pillanatról a másikra az ivást. Általában nem is képes erre, de ha megpróbálná, akár életveszélyes állapotba is sodorhatná magát – mondja Dr. Szemelyácz János pszichiáter, pszichoterapeuta, addiktológus, az INDIT Közalapítvány szakmai vezetője.

Ezt hangsúlyozták a szakemberek például az idei Száraz November kampány idején is, amikor a vállalkozó kedvűek egy hónapig nem ittak szeszes italt. A teljes megvonás az alkoholistáknál életveszélyes, pár nap alatt elvezethet a súlyos alkoholmegvonási tünetegyütteshez, a delírium tremenshez, és

"akiknél ez jelentkezik, azoknak a 2-3 százaléka még intenzív terápiás kezelés mellett is meghal".

Dr. Szemelyácz János azt mondja, egy alkoholbeteg kezelése minimum egy évig tart, és nem csak őt kell különböző gyógyszerekkel, terápiákkal gyógyítani, hanem az okot is fel kell tárni, ami miatt ide jutott. Vagyis ez soha nem csak az alkoholfüggőről szól. Gyakran a családot, a környezetét is „kezelni kell” valamilyen módon, hogy a terápia után ne ugyanabba az élethelyzetbe kerüljön vissza a beteg, amelyből az alkoholba menekült.

"Kérd az oltást vagy ki vagy rúgva!"
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:08 0:00

Az orosz adatok is sántítanak

Arról, hogy Oroszországban hány embert állítana megoldhatatlan feladat elé, ha vissza kellene fognia az alkoholfogyasztást, nincsenek pontos adatok. A Szabad Európa oroszországi szerkesztősége arról írt, hogy az országban a 2019-es hivatalos adatok 1,3 millió alkoholfüggőt említenek. Az egészségügyi szervek szerint az elmúlt évtizedben jelentős előrelépés történt, mert 2008-ban még több mint 2 millió alkoholista volt az országban.

Ugyanakkor a szakemberek tényként kezelik, hogy a hivatalos adatok köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Az alkoholisták tényleges száma jóval magasabb, mint 1,3 millió, mert az alkoholfüggők többsége nem fordul orvoshoz, és nincs regisztrálva szenvedélybetegként.

Az éves átlagos egy főre jutó alkoholfogyasztás a 2008-as 15,7 literről 2018-ra 9,2 literre csökkent, de vannak arra utaló jelek, hogy a koronavírus-járvány idején újra ismét kissé megnőtt Oroszországban.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG