Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A szabad ég alatt ünneplik az angolok a karanténkönnyítést


Egy férfi beszél a híres Speakers' Corneren a londoni Hyde Parkban, 2017-ben. A karanténkönnyítés és a jó idő tömegeket vonzhat a szabadba
Egy férfi beszél a híres Speakers' Corneren a londoni Hyde Parkban, 2017-ben. A karanténkönnyítés és a jó idő tömegeket vonzhat a szabadba

Mérföldkőhöz érkezett Anglia a pandémia elleni harcban – miközben Európára lecsapott a Covid-19 harmadik hulláma, immár legálisan is találkozhat a szabad ég alatt hat, különböző helyen élő ember vagy két háztartás hat tagja.

A legnépesebb brit országrészben mostantól már nem érvényes a korábbi, nem kötelező érvényű felszólítás, miszerint mindenki maradjon otthon.

A lazítás részeként engedélyezik a szabadtéri amatőr sportokat, azaz lehet ismét teniszezni, kosárlabdázni, futballozni, előkerülhetnek a golfütők, és lehet a szabad ég alatt úszni is.

A londoni olimpia egyik helyszínén, a Hyde Parkban található Serpentine tóban meg is jelentek az első fürdőzők.

Boris Johnson miniszterelnököt pedig futás és kutyasétáltatás közben kapták lencsevégre London központjában.

Újra lehet esküvőket rendezni – még ha szerény keretek között is: maximum csak hatan vehetnek részt a szertartáson.

Még a nap is kisütött a ködös Albionban

A sokak által várt könnyítéshez egy kis ajándékkal járult hozzá a természet: kedden és szerdán az előrejelzések szerint Angliát „mini hőhullám” örvendezteti meg, és a hőmérséklet 22-24 fok körül jár majd – bár a hét végére – a húsvéti ünnepekre – drasztikus lehűlést jeleztek előre.

A brit sajtóban a hír nyomán az egyik leggyakrabban visszaköszönő kifejezés a „Happy Monday” volt.

Sok helyen az emberek már annyira várták a szabadság felé tett kis lépést, hogy a szabadtéri sportokra és társaságra kiéhezett angolok már napkelte előtt megjelentek a tenisz- és golfpályákon, illetve közös kerékpározásra indultak.

A brit kormány megerősítette, hogy a családok immár legálisan kirándulhatnak a természetbe és a tengerpartra. Elméletileg nincs korlátozás, hogy az országrészen belül milyen messze utazhatnak, bár Matt Hancock egészségügyi miniszter arra sürgette az embereket, hogy maradjanak lakhelyükhöz közel.

A könnyítés ellenére „éberséget” kér az emberektől a kormány

Boris Johnson brit miniszterelnök hétfőn reggel egy videóval üzent a nemzetnek.

A kormányfő üdvözölte a „fiatal és nem annyira” fiatal amatőr sportolókat, akik visszatérnek a csapatsportokhoz, de egyben arra sürgette az embereket, hogy maradjanak éberek.

A mai lazítás ellenére mindenki tartsa be a szabályokat. Ne felejtsék továbbra sem: mossanak kezet, ne érintsék az arcukat, tartsák be a távolságot, és amikor meghívót kapnak, vegyék fel a vakcinát!” – mondta.

A kormányfő figyelmeztetett, hogy az új koronavírus-variánsok fékezhetik a brit oltóprogramot, amely jelenleg a negyedik leggyorsabb a világon, Izrael, az Egyesült Arab Emírségek és Chile után. A hét elejére a 66 milliós brit lakosságból már 30 millió embernek beadták az első vakcina-dózist.

Kutatók korábban emlékeztettek: bár Európában a szigetországban már ismert úgynevezett kenti vagy brit variáns terjed, amely ellen jól védenek a jelenlegi vakcinák, az oltatlanok magas aránya miatt új mutációk alakulhatnak ki, amelyek ellen a jelenlegi szérumok már kevésbé lehetnek hatékonyak.

Anglia egyelőre töretlenül menetel a szabadság felé

A hétfői lazítás sorban a második karanténkönnyítés Angliában, ahol március 8-án térhettek vissza a gyerekek az iskolákba. A következő mérföldkő két hét múlva várható, amikor kinyitnak a kozmetikusok, fodrászatok és a nem alapvető szükségletnek számító termékeket árusító üzletek.

Április 12-re tervezik a pubok és éttermek kerthelyiségeinek megnyitását is, miközben a zártterű szórakozóhelyek a tervek szerint a legkorábban május 17-én nyithatnak ki. Ekkorra derül ki, hogy engedélyezik-e a briteknek a külföldi utazást, és eltörlik az úgynevezett „hatos szabályt”, amely szerint csak maximum hatos csoportokban lehet találkozni a szabadban.

Ekkortól a sportarénákba is visszatérhetnek a nézők – igaz, csak korlátozott számban. A Wembley stadionban viszont maximum 10 ezer nézőt engednek be.

Addig pedig az emberek vagy a parkokban, erdőkben és tengerpartokon, vagy – ha van nekik – házaik kertjében élvezhetik ismerőseik társaságát. Utóbbiakat sokan most különösen nagyra értékelik. A pandémia és a vele járó karantén, az otthonról végzett munkával járó kényszerhelyzet felpörgette a keresletet a külvárosi kertesházak iránt.

Az embereket ugyanakkor emlékeztették: még mindig ne találkozzanak zárt térben, mert ez továbbra is kockázatot jelent.

Minél tovább van valaki kontaktusban, és minél közelebb vannak egymáshoz, annál valószínűbb, hogy átadják egymásnak a vírust” – mondta az ilyen helyzetekről a BBC-nek Anne Johnson, a University College London járványügyi professzora.

A szakember az Európára lecsapott harmadik Covid-19 hullámra utalva figyelmeztetett: nem szabad túl gyorsan feloldani a korlátozásokat.

A brit kormány közben információs kampányt is indít, és ebben arra emlékeztetik az embereket: zárt terek helyett a szabadban találkozzanak, mert az csökkenti a fertőzés kockázatát.

A rendőrök továbbra is akár 4 millió forintos bírsággal fenyegetik a szabálysértőket.

Annak ellenére, hogy a britek jobbára szabálykövetők, a nagyobb városokban az emberek már eddig is lazábban álltak a korlátozásokhoz, mert a rendőrség nem tudta hatékonyan ellenőrizni azok betartását.

A hatóságok ennek ellenére a masszív bírságokról szóló hírekkel próbálták elrettenteni az embereket attól, hogy megszegjék az előírásokat. Most pedig arra figyelmeztettek, hogy a zárt térben tartott és még mindig illegálisnak minősülő találkozókra csapnak majd le.

Miért késlekednek az EU-s vakcinaszállítmányok?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:06 0:00

A brit rendőrfőnökök tanácsa, az NPCC adatai szerint 2020. március 27. és 2021. március 14. között több mint 94 ezer esetben szabtak ki pénzbírságot a karanténsértések miatt. A legtöbb büntetést, 26 ezret idén márciusban rótták ki.

284 esetben fordult elő, hogy a lehetséges maximális, 10 ezer fontos (körülbelül 4 millió forint) bírságot szabták ki – általában illegális tömegrendezvények, például rave-partik és tüntetések szervezőire. Március 7-én a rendőrök például egy használaton kívüli londoni bankfiókban állítottak le egy rave-et és büntették meg a résztvevőket.

800 fontos (32 ezer forintos) büntetést pedig több mint 1600 embernek kellett kifizetnie – általában olyan esetekben, amikor 15-nél több ember tartott találkozót.

Az angliai karanténlazítás néhány nappal követte az egészségügyi kérdésekben önállóan döntő Wales hasonló intézkedését. Skócia és Észak-Írország szintén a héten enyhít a náluk érvényben lévő korlátozásokon.

A britek eddig tartották a Johnson-kormány által nyilvánosságra hozott lazítási menetrendet. Ha ez továbbra is sikerül, akkor a szinte teljes szabadság június 21-én térhet vissza, amikor Angliában törlik a biztonságos távolságtartásról szóló előírásokat.

XS
SM
MD
LG