Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megszűnik az Apple Daily című hongkongi demokráciapárti lap


Az Apple Daily egyik utolsó lapszáma egy újságárusnál Hongkongban
Az Apple Daily egyik utolsó lapszáma egy újságárusnál Hongkongban

Utolsó lapszámát adja ki csütörtökön a hongkongi demokráciapárti Apple Daily, amelynek vezércikkíróját, illetve több vezető munkatársát őrizetbe vették a sokak által élesen bírált nemzetbiztonsági törvény megsértésének gyanújával.

„Köszönjük minden olvasónak, előfizetőnek, ügyfélnek és hongkonginak az elmúlt huszonhat évben mutatott mérhetetlen szeretetet és támogatást. Most elbúcsúzunk, vigyázzanak magukra!” – írta szerdai közleményében az újság. A döntést a jelenlegi körülményekkel, a munkatársak biztonságával indokolták.

A bejelentéssel párhuzamosan letartóztatták a lap vezércikkíróját, akinek írásai Li Ping név alatt jelentek meg. Az a vád ellene, hogy külföldi erőkkel játszott össze.

A demokráciapárti diskurzust, illetve a hatalom birtokosainak ellenőrzését egyebek mellett bulvárhírekkel vegyítő napilap bezárása sokak szerint újabb aggasztó jele a szabadságjogok hongkongi korlátozásának.

Az Apple Daily már azóta tüske volt a kínai kormány szemében, hogy a tulajdonos, a tizenkét éves korában egy halászhajón Hongkongba csempészett Jimmy Lai megalapította 1995-ben. A lap felrázta a régió kínai nyelvű médiapalettáját, és a „demokrácia bajnokává” vált a kommunista Kínában. Bár egyes tartalmait sokan kifogásolták, a lap a sajtószabadság világítótornya volt a térségben, a másként gondolkodók és a kínai liberális diaszpóra számos tagja olvasta.

Lai, akinek a hatóságok befagyasztották a vagyonát, jelenleg is börtönbüntetését tölti, amiért engedély nélküli tüntetéseken vett részt.

Kemény támadás a sajtószabadság ellen

A lap ellehetetlenítését jogvédő és sajtószervezetek, illetve több nyugati kormány és az Európai Unió is elítélte.

Dominic Raab brit külügyminiszter úgy írta le az Apple Daily "kényszerített bezáratását", mint "a minden ellenzéki hang elhallgattatására irányuló kampányuk egyik dermesztő példáját". Az Európai Unió szerint ez a bezáratás "komolyan aláássa a sajtószabadságot" és Hong Kong üzleti központként kialakult jó hírét is.

Carrie Lam hongkongi kormányzó hangsúlyozta, hogy a szerkesztőségben végrehajtott előző heti razzia bírálata a nemzetbiztonságot veszélyeztető cselekmények „dicsőítésével” ér fel.

Múlt csütörtökön egy nagyszabású razziában mintegy ötszáz rendőr őrizetbe vette a lap több munkatársát egyes cikkek tartalmára hivatkozva. Ezekben egyebek mellett Hongkonggal és a kínai anyaországgal szembeni külföldi szankciókat szorgalmaztak, ami a rendőrség szerint bizonyíték arra, hogy a lap vezetősége külföldi erőkkel szőtt összeesküvést. Tizennyolcmillió hongkongi dollár értékű (685 millió forint) vagyont is befagyasztottak, amely az Apple Dailyhez kapcsolódó három különböző vállalat tulajdonát képezte.

Széles körben úgy vélik, hogy ez volt az eddigi legközvetlenebb támadás a szabad sajtó ellen azóta, hogy a volt brit gyarmat százötven év után, 1997-ben visszakerült Kínához.

Jimmy Lait és fiát, illetve másokat tavaly augusztusban tartóztatták le egy hasonló hatósági akció keretében.

Egymilliós példányszám

Mindkét razzia másnapján a szokásos napi nyolcvanezer helyett ötszázezer példányban nyomtatták ki a friss lapszámot, az újságosok előtt pedig tömött sorok álltak, sokan a vásárlással kívántak tiltakozni a sajtószabadság elfojtása ellen. Egyes hírek szerint az utolsó lapszámot egymillió példányban nyomják majd ki csütörtökön. Ezt követően az internetes portált is leállítják.

Két, erősen Peking-párti hongkongi lap, a Ven Vej Po és a Ta Kung Pao szerdán különszámot jelentetett meg, amelyben Lait „kutyaszerű állatként”, „árulóként”, az Egyesült Államok „cipőpucolójaként” jellemzik.

Bár Kína ígéretet tett rá, hogy Hongkong 1997-től ötven éven át megtarthatja jelentős önállóságát, a kormány rendkívüli módon szigorította a fellépést a területtel szemben a 2019-es tüntetéseket követően. A tavaly júniusban elfogadott, széles körben bírált nemzetbiztonsági törvény alapján számos demokráciapárti aktivistát, újságírót őrizetbe vettek. Sokan úgy vélik, hogy már bármiféle politikai ellenvélemény kinyilvánítása bajba sodorhatja a hongkongiakat, akár egy bejegyzés is a közösségi médiában.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG