Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Románia: a politikai válság folytatódik, sőt


A román parlament épülete a Dealul Spirii tetején Bukarestben 2021. augusztus 31-én
A román parlament épülete a Dealul Spirii tetején Bukarestben 2021. augusztus 31-én

Románia megbízott védelmi minisztere november 1-jén lemondott a kormányalakítási megbízásról, miután világossá vált, hogy nincs elegendő szavazata a parlamentben ahhoz, hogy ő legyen az új miniszterelnök. Közben aláírásokat gyűjtenek a parlamentben az államfő ellen.

Miután levélben visszaadta megbízását a parlamentnek, Nicolae Ciucă közölte, remélte, hogy sikerül politikai megoldást találni, de a „matematikai realitás” az, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem tud kisebbségi kormányt létrehozni más pártok nélkül, miután nem sikerült elegendő támogatást szereznie.

Ciucă pártja rendkívüli ülése után azt mondta az újságíróknak, azután döntött úgy, hogy lemond a jelöltségről, miután a PNL végrehajtó politikai testülete visszavonta a mandátumot.

„Meggyőződésem, hogy a politikai pártok szintjén folyó összes tevékenységnek a párbeszéden és az ország jelenlegi helyzetének megértésén kell alapulnia” – mondta.

Ciucăt október 21-én nevezte meg Klaus Iohannis államfő második jelöltjeként, hogy véget vessen a politikai patthelyzetnek, amely hátráltatja az erőfeszítéseket a Covid–19 terjedésének megfékezésére és a halálozások visszaszorítására.

Harmadszor is neki kell futnia

Iohannis egy nappal azután kérte fel a nyugalmazott tábornok Ciucăt egy kisebbségi jobbközép kormány megalakítására, hogy első jelöltje, a centrista Dacian Cioloș, a jobbközép Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) vezetője nem tudta megszerezni a szavazatok többségét kabinetjének a parlamenti bizalmi szavazáson.

Iohannisnak most harmadszor is meg kell próbálnia miniszterelnök-jelöltet találnia, ami a folyamatos politikai bizonytalanság fennmaradását jelenti. Az egész akkor kezdődött, amikor a PNL vezetője, Florin Cîțu jobbközép koalícióját tönkrezúzta az a bizalmi szavazás, amelyet néhány héttel azután tartottak, hogy akkori koalíciós partnere, a Mentsétek Meg Romániát kisétált a kormányból.

Annak ellenére, hogy élvezte Iohannis politikai támogatását, Cîțut éles bírálatok érték az összes parlamenti párttól a koronavírus-járvány és az emelkedő energiaárak miatt fenyegető gazdasági válság kezelése miatt.

A Mentsétek Meg Romániát kizárva

A PNL és a többi politikai csoportosulás közötti új tárgyalások november 2-án kezdődhetnek, ha Iohannis úgy dönt – mondta Ciucă.

Cîțu, aki még mindig betölti az ügyvezető miniszterelnöki posztot, azt mondta: ahelyett hogy ismét kisebbségi kormány megalakítására törekedne, a párt most „rugalmasabb” megbízást dolgoz ki egy koalíció létrehozására.

Ciucă a baloldali Szociáldemokrata Párt (PSD), a parlament legnagyobb önálló pártja támogatását próbálta megszerezni, mivel PNL- és RMDSZ-beli szövetségesei mindössze százötvenet birtokolnak a 466 parlamenti helyből.

A Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR), amely Cîțu bukásáig a PNL koalíciós partnere volt, mind a liberálisok, mind pedig Iohannis kizárták partnerként, miután Cioloș nem tudott többségi támogatást szerezni ahhoz, hogy kisebbségi kormányt alakítson.

Impeachment az államfő ellen?

Romániában folytatódik a politikai válság, miközben a Covid–19 fertőzés negyedik hullámával néznek szembe. A kórházak óriási nyomás alatt vannak; az elmúlt három hétben naponta átlagosan több mint négyszáz halálesetet regisztráltak az országban.

Magát Iohannist is támadások érték a járvány kezelése és Cîțu támogatása miatt. A szélsőjobboldali Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), amely decemberben jutott be a parlamentbe, aláírásokat kezdett gyűjteni a törvényhozók között az államfő felfüggesztése érdekében.

Az AUR, amely előrehozott választások kiírását is sürgeti, mindössze 43 képviselőt mondhat a magáénak, ezért más, nagy pártok támogatására van szüksége ahhoz, hogy összegyűjtse a 117 aláírást a képviselők egyharmadától. Ennyire van ugyanis szükség az impeachment, a közjogi felelősségre vonási eljárás elindításához.

„Hatalmas a nyomás”: Románia a Covid-halálozási lista élén
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:55 0:00
Készült az AFP és a Politico beszámolójának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG