Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: A kiskapukat bezártuk, nem is fogjuk kinyitni, 450 ezer katás nem fér bele


HUNGARY/GOVERNMENT/PRIME MINISTER/VIKTOR ORBÁN
HUNGARY/GOVERNMENT/PRIME MINISTER/VIKTOR ORBÁN

Orbán Viktor szerint jó és szükséges döntés volt a katatörvény átalakítása, a háború előtt belefért a kormánynak, hogy mindenkinek rezsicsökkentett áron adják az energiát, de most már nem fér bele, és lesz még harc a munkahelyekért is.

„Kénytelenek vagyunk a valós árat kivetni"

Orbán Viktor a közmédiában beszélt arról, hogy az ukrajnai háború előtt belefért, hogy mindenkinek csökkentett árion adják az energiát, de a jelenlegi helyzetben nem fér bele a rezsicsökkentés folytatása. Arra kérte az embereket, hogy ezt értsék meg, de hozzátette,

„a tényeken nem változtat az, ha nem látják be".

Mint mondta, ha most nem vetnék ki az átlag feletti fogyasztásra a piaci árat, a teljes rezsicsökkentés veszélybe kerülne.

Megerősítette, hogy „aki az átlag felett fogyaszt, annak piaci árat kell fizetni, vagy ha tudja, próbáljon meg visszafogni a fogyasztását." A kormány számításai szerint Magyarországon az átlag havi fogyasztás villamosenergiában havi 210 kilowattóra, gáznál pedig 144 köbméter.

A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vezetésével új operatív törzset állítanak fel, amelynek feladata az energia vészhelyzeti döntések elrendelése lesz.

„Nem bír el 450 ezer katást a rendszer”

Orbán Viktor szerint nem a költségvetés, hanem a nyugdíjrendszer miatt kellett hozzányúlni a katához. Mint mondta, a magánszemélyeknek, a lakosságnak szolgáltató maszekok, kisvállalkozások számára akartak 2012-ben kedvező adózási formát létrehozni. Ugyanakkor Orbán azzal érvelt, hogy mára a 450 ezer katásból a kormány adatai szerint 300 ezer cégnek számláz.

„Ha jól megy a szekér még ez is belefér, elbírja a gazdaság, Most háború van és nem fér bele. "

Hozzátette, 50-150 ezer katás belefér, 450 ezer nem fér bele, és nem a költségvetés miatt, hanem a nyugdíjrendszer miatt. Példaként említette, hogy míg egy ápolónő 86 ezer forinttal járul hozzá a nyugdíj- és egészségügyi rendszerhez, addig egy katás csak 33 ezerrel.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a kata kiskapukat bezárták, nem is fogják kinyitni. Bejelentette, hogy az adókedvezmény mértékét meg fogják emelni, és azt kérte, mindenki nézze meg, hogy milyen más adózási formát választhat, például az átalányadót, a kivát az ekhót, vagy "vissza lehet menni munkavállalónak".

Orbán Viktor egyébként úgy látja, hogy az Európai Unió tüdőn lőtte magát az oroszok elleni szankciós politikával, és most levegőért kapkod. Szerinte az EU hamarosan recesszióba süllyed és még a munkahelyekért is harc lesz, ezért, mint fogalmazott, akinek van munkája, becsülje, meg.

Hídfoglalás minden este?

Csütörtök este is tüntettek az új katatörvény ellen Budapesten, a demonstrációt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szervezte az Erzsébet hídhoz, egy nappal korábban innen vitték el a rendőrök a párt két társelnökét. Egyikük, Kovács Gergely bejelentette, hogy mostantól minden estére hídfoglalást hirdetnek.

Beszédet mondott Márki-Zay Péter, szerinte a Fidesz száz nap alatt bebizonyította, hogy minden szava hazugság volt, az ellenzéki politikus bejelentette a Mindenki Magyarországért Mozgalom hétvégi tüntetését.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG