Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A magyar tiltakozás ellenére összeülhet a NATO–Ukrajna bizottság


Szijjártó Péter sajtótájékoztatója 2023. március 21-én Brüsszelben
Szijjártó Péter sajtótájékoztatója 2023. március 21-én Brüsszelben

A magyar kormány 2015 óta folyamatosan blokkolja a miniszteri szintű bizottság összehívását.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arról tájékoztatta Szijjártó Pétert, hogy összeül a NATO–Ukrajna bizottság. Erről a magyar külügyminiszer beszélt brüsszeli sajtótájékoztatóján. A bizottság az április 4–5. között megrendezendő NATO külügyminiszteri tanács ideje alatt tárgyal.

A miniszteri szintű bizottság 2015 óta nem ülésezett, a magyar kormány ugyanis azóta folyamatosan blokkol minden olyan folyamatot, amely hozzájárulna Ukrajna NATO-hoz való közeledéséhez. A magyar kormány ezzel is nyomást akar gyakorolni Ukrajnára, hogy vonja vissza azt az oktatási törvényt, amely megszüntette a magyar nyelvű oktatást az országban.

A NATO főtitkára most mégis túllép a magyar tiltakozáson „különböző okok miatt, aminek a részletezése nem az én tisztem” – fogalmazott Szijjártó. A külügyminiszter azt is hozzátette, hogy „az óceán mindkét oldaláról” nagy a nyomás a magyar kormányon, hogy „adja fel a kárpátaljai nemzeti közösség védelmét”. Stoltenberg viszont megígérte Szijjártónak, hogy az áprilisi találkozón felveti a magyar kormány kisebbségvédelemmel kapcsolatos aggodalmait az ukrán félnek.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG