Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

WHO: terjed a kanyaró Európában, Oroszországban és Kazahsztánban a legrosszabb a helyzet


Kevesebb védőoltást adtak be kanyaró ellen a COVID-19 világjárvány idején, és a WHO szerint sürgős oltási kampányra van most szükség.
Kevesebb védőoltást adtak be kanyaró ellen a COVID-19 világjárvány idején, és a WHO szerint sürgős oltási kampányra van most szükség.

2023-ban megugrott a kanyarós megbetegedések száma Európában – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) január 23-án. Egyben sürgős oltási kampányra szólított fel a fertőzés terjedésének megállítása érdekében.

A WHO európai régiójának 53 országából 41 jelentett ilyen eseteket. 2023-ban összesen 42 200-at, szemben a 2022-es 941-gyel.

Oroszországban és Kazahsztánban a legrosszabb a helyzet, tavaly januártól októberig mindegyikben mintegy 10 000 esetet regisztráltak. Ami Nyugat-Európát illeti, ott Nagy-Britannia vezeti a sort, 183 esettel.

A WHO tájékoztatása szerint a januártól októberig terjedő időszakban csaknem 21 000 kanyarós beteget kezeltek kórházban és öt, kanyaróval összefüggő haláleset történt az európai régió 51 országában.

Bosznia-Hercegovinából január 23-án új eseteket jelentettek. Egy szarajevói óvodában három gyerek fertőződött meg – erősítette meg Ademir Spahic a szarajevói egészségügyi központtól a Szabad Európának.

"Mindez az oltásellenes lobbi tevékenységének eredménye. Ismételten felszólítom a szülőket, hogy oltassák be a gyermekeiket" - mondta Spahic.

Ehhez kapcsolódóan: Sokkal több a covidos, mint az influenzás, a JN.1 variáns terjedhet

A kanyaró elleni vakcinák a kötelező védőoltások részét képezik Boszniában.

Az észak-boszniai Tuzla kantonban január 19-én járványhelyzetet hirdettek ki. Körülbelül 30 gyermek került kanyaróval kórházba.

Spahic elmondta, hogy a szarajevói kanton illetékes egészségügyi intézményei döntenek majd arról, hogy ott is ki kell-e hirdetni a kanyarójárványt, és ha igen, mikor.

A kanyaró elleni védőoltások aránya a COVID-19 világjárvány idején esett vissza, és a WHO szerint sürgős oltási erőfeszítésekre van most szükség.

A WHO európai régiójában mintegy 1,8 millió csecsemő kanyaró elleni oltása maradt el 2020 és 2022 között.

"Létfontosságú, hogy minden ország készen álljon a kanyarójárvány gyors észlelésére és időben reagáljon, ne gátolja a haladást a kanyaró felszámolása felé vezető úton" - közölte a WHO.

A kanyarót vírus okozza és könnyen terjed a levegőben köhögéssel vagy tüsszentéssel. Leggyakrabban gyermekeknél fordul elő, de bárkit érinthet. A tünetek között gyakoriak a kiütések, az orrfolyás, a köhögés és a könnyezés.

A védőoltás két adagból áll, általában az egyiket kilenc hónapos korban, a másodikat 15-18 hónapos korban adják be, gyakran a mumpsz és a rubeola elleni injekcióval együtt.

A kanyarójárvány megelőzése érdekében a gyermekek legalább 95 százalékát teljesen be kell oltani a betegség ellen egy adott településen.

Készült a Szabad Európa balkáni szerkesztősége és az AFP beszámolói alapján.
XS
SM
MD
LG