Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lakner Zoltán: „Orbán tűzszüneti kezdeményezése egy újabb fegyveres konfliktus melegágya lehet”


Lakner Zoltán: „Orbán tűzszüneti kezdeményezése egy újabb fegyveres konfliktus melegágya lehet”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:39:24 0:00

Orbán Viktor törekszik arra, hogy a tényleges nemzetközi politikai befolyásánál jelentősebbnek látszódjon. Most „békebrókerként” tünteti fel magát a kijevi és moszkvai útján – mondja Lakner Zoltán. Elemző című podcastunkban frakcióalapításról, a politikusok és a sajtó viszonyáról beszélgettünk.

A beszélgetés főbb gondolatai:

(1) A néppártból való kizárást, az ECR-be való be nem lépést és be nem engedést követően mégiscsak az Identitás és Demokrácia frakcióban fognak kikötni a fideszes képviselők; de Orbán arra valóban képesnek tűnik, hogy ezt a maga arculatára formálja.

(2) Hiába mond mást Orbán Viktor, mégiscsak az unió soros elnökeként megy Moszkvába. Ilyen 2022 áprilisa óta nem fordult elő.

(3) Érdemes lesz odafigyelni, hogy Orbán moszkvai látogatásán képes-e kimondani, amit Kijevben megtett: hogy Oroszország az agresszor.

(4) Ha létrejönne egy olyan tűzszünet, amit Orbán mond, amit Putyin mond, abból az következne, hogy az agresszornak odaadják a területeket, amiket meghódított. Ez azt jelenti, hogy bármelyik potenciális agresszor – és Oroszország továbbra is ezek közé tartozna – azt az üzenetet kapná, hogy megteheti, hogy elveszi, ami kell neki. Egy ilyen megállapodás további fegyveres konfliktusok melegágya lenne.

(5) Nem látszik, hogy egy tíz évvel ezelőtti ügyekről beszélő, saját magára koncentráló és saját magáról beszélő, a vele egyet nem értők meggyőzését a feladatai közül kihúzó párt, mint a DK, pontosan milyen kilátásokat remél attól, hogy ezt folytatja.

XS
SM
MD
LG