Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„A 21 százalék nevetséges ajánlat” – Újabb tárgyalási forduló a pedagógusokkal


A tanárok melletti szolidaritási tüntetés és koncert résztvevői Budapesten, a Kossuth téren 2022. október 5-én
A tanárok melletti szolidaritási tüntetés és koncert résztvevői Budapesten, a Kossuth téren 2022. október 5-én

Több mint két hónap után ismét tárgyalóasztalhoz ül a pedagógus-szakszervezetekkel a kormányt képviselő, köznevelésért felelős államtitkár. A szakszervezetek továbbra is 45 százalékos béremelést követelnek, a kormány közben tízről 21 százalékra emelte ajánlatát jövőre, de hivatalosan erről még nem tárgyaltak.

A sztrájkbizottságban a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) vesz részt, a két szervezet vezetősége tárgyal Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral és a Belügyminisztérium munkatársaival.

Augusztus 30-án találkoztak utoljára. Azóta a szakszervezetek kétszer is írtak Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy folytatódjanak a tárgyalások, amit a törvény is előír, hogy sztrájk alatt folyamatosan együtt kell működni, márpedig a szakszervezetek határozatlan idejű sztrájkot hirdettek – mondta a Szabad Európának a PDSZ választmányi elnöke. Két hete kaptak egy levelet az államtitkártól, hogy november 7-én, hétfőn délután 3 órakor várja a szakszervezeteket a sztrájktárgyalások folytatására a Szalay utcai épületbe – tette hozzá Komjáthy Anna.

Azt nem tudják, hogy milyen ajánlatot kapnak, a szakszervezetek követelései ugyanakkor változatlanok. Azonnali, legalább 45 százalékos béremelés a tanároknak; 130 százalékos emelés a közalkalmazotti bértábla béreire a nem pedagógus munkakörökben; a heti 22 óra kötelező óraszám visszaállítása és a helyettesítések, túlórák kifizetése; a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek legfeljebb heti 35 órát legyenek beoszthatók önállóan végzendő gyermekfelügyeletre – ismertette.

Korábbi cikkünk a témában: Március 16-tól sztrájkot hirdettek a pedagógus-szakszervezetek

Mint mondta, a találkozók hossza attól függ, van-e miről tárgyalni, volt már húszperces is, amikor csak aláírták a jelenléti íveket. Most arra számítanak, hogy a minisztériumnak lesz valamilyen ajánlata, mert a közvélemény már megismerhette a kormány bejelentését, hogy ha Brüsszel ad pénzt, akkor jövőre 21 százalékot kapnak, ami még nem hangzott el hivatalosan a szakszervezetek felé.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter október 13-án egy kormányinfón jelentette be, hogy a kormány az addigi tervekhez képest korábban, már 2025-re a diplomásátlagbér nyolcvan százalékára emelné a tanárok bérét. Ez januártól 21, 2024-ben 25, 2025-ben pedig harmincszázalékos emelést jelenthet, ha sikerül megállapodni az Európai Unióval. Orbán Viktor miniszterelnök múlt héten a parlamentben egy azonnali kérdésre adott válaszában kijelentette, hogy ha Brüsszel ad pénzt, a tanárok akkor is maximum 21 százalékos béremelésre számíthatnak jövőre, mert minden egyéb forrás a rezsivédelmi alapba megy.

„Ez röhej, a 21 százalék nevetséges ajánlat, ezt nem fogja elfogadni a tagság, a pedagógusok. 21 százalékkal megemelni egy bruttó 260 ezer forintos bért, az nevetséges. Nap nap után mondanak fel a kollégák, és mennek más pályára dolgozni. Tényleg nem lesz, aki tanítsa a gyerekeket. Ha a miniszterelnök úr úgy gondolja, hogy ez nem érdekli, akkor ez lesz, kiürülnek az iskolák” – fogalmazott Komjáthy Anna még a hétfő délutáni tárgyalások előtt.

Korábbi cikkünk a témában: Pénzt kaphatnak a tiltakozó tanárok, de autonómiát nem – vélik oktatáskutatók

Azt mondta, hogy nagy volt a nyomás a tagság és a támogató szervezetek részéről, oda szeretnének menni a minisztérium épülete elé a tárgyalások idejére, ezért erre az időpontra a szakszervezetek bejelentettek egy eseményt a rendőrségen.

Amennyiben nincs megegyezés, akkor tovább sztrájkolnak, minden további eredmény attól függ, hogy a tanárok és a társadalom melléjük álló része mennyire elszánt és kitartó – mondta a PDSZ választmányi elnöke.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG