Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Március 16-tól sztrájkot hirdettek a pedagógus-szakszervezetek


Tanóra a Fasori Evangélikus Gimnáziumban 2018. szeptember 25-én
Tanóra a Fasori Evangélikus Gimnáziumban 2018. szeptember 25-én

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete a kormánnyal folytatott újabb sztrájktárgyalási forduló után jelentette be a döntést. Részeteket március 7-re ígértek.

Mint az a két nagy érdekképviselet tájékoztatóján elhangzott, van forgatókönyvük, tisztességes és jogszerű sztrájkot fognak tartani, megfelelve a még elégséges szolgáltatás törvényi követelményeinek.

"Március 16-tól határozatlan idejű sztrájkról beszélünk, nem egynapos sztrájkról" – mondta a tájékoztatón Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetnek elnöke.

Semmiben sem közeledtek az álláspontok

Az érdekképviseletek vezetői hangsúlyozták: semmit nem léptek előre a béremeléssel, az óraszámcsökkentéssel, a terheléssel kapcsolatos követeléseikben, csupán az a kormányzati igény maradt meg, hogy maradjon el a márciusi sztrájk.

A szakszervezetek képviselői szerint a sztrájktárgyalásokon azzal érveltek a kormány képviselői, hogy nagyon rövid a március, nincs idő a követelések megvalósítására.

Emlékeztettek arra, hogy 2018 óta ezekről a kérdésekről tárgyalnak a pedagógus-szakszervezetek, ráadásul október óta sztrájkbizottságként.

Törvényi kötelezettség az Ukrajnából menekülő iskolás gyermekek oktatása

A szakszervezetek a tárgyaláson jelezték, hogy még mindig hatályban van a pedagógusok koronavírus elleni kötelező oltására vonatkozó rendeletet, emiatt sorra kénytelen felhagyni a munkával azok, akiknek lejár az orvosi igazolásuk, illetve miniszteri mentesítése, amellyel oltás nélkül is taníthattak.

A szakszervezetek szerint ez már most is probléma, és még inkább az lesz, amikor majd a háború elől menekülő gyermekek oktatását is el kell látni. Ez, mint mondták, nemcsak humanitárius, de jogszabályi kötelezettség is. Márpedig az érdekképviseletek szerint a mostani pedagóguslétszámmal a jelenlegi tanulókat sem tudják normálisan nevelni, oktatni az intézmények.

A szakszervezetek azt a választ kapták a felvetésükre, hogy a kötelező oltásról szóló rendelet felülvizsgálata folyamatban van, majd értesítik őket.

Harmadik hete tart országszerte a pedagógusok polgári engedetlenségi akciója, amellyel nyomatékot kívánnak adni a munkakörülményeikre vonatkozó és bérköveteléseiknek. A polgári engedetlenség keretében különböző iskolákban tiltakoznak úgy, hogy egy-egy napon nem folytattak oktatási, nevelési tevékenységet.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG