Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A bátor ukrán népnek adta az idei Szaharov-díjat az Európai Parlament 


Egy nő ukrán zászlót lenget egy kilőtt orosz tankon egy kijevi szabadtéri kiállításon, a Mihajlovszka téren 2022. június 17-én
Egy nő ukrán zászlót lenget egy kilőtt orosz tankon egy kijevi szabadtéri kiállításon, a Mihajlovszka téren 2022. június 17-én

Az Európai Parlament (EP) „Ukrajna bátor népének” ítélte oda a 2022-es Szaharov-díjat a február végén indult orosz invázió elleni harcáért.

Az EP közleményében azt írta, hogy a díjat „a bátor ukránok kapták, akiket elnökük, Volodimir Zelenszkij, választott vezetőik és a civil társadalom képvisel”.

„Ez a díj azoknak az ukránoknak szól, akik a harctéren küzdenek. Azoknak, akiknek menekülniük kellett. Azoknak, akik elvesztették rokonaikat és barátaikat. Mindazoknak, akik kiállnak és harcolnak azért, amiben hisznek. Tudom, hogy Ukrajna bátor népe nem adja fel, és mi sem fogjuk” – fogalmazott Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke.

Az évente odaítélt díjat Andrej Szaharov szovjet fizikusról és disszidensről nevezték el. Az Európai Parlament 1988-ban alapította az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok védelmében fellépő emberek és szervezetek elismerésére.

Zelenszkij Twitteren közölte, hogy hálás az Európai Parlamentnek, amiért a díjat az ukrán népnek ítélte.

„Az ukránok nap mint nap bizonyítják a szabadság és a demokrácia iránti elkötelezettségüket az Orosz Föderáció terroristaállama elleni harcban” – írta.

XS
SM
MD
LG