Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij lánya cselekvésre szólította fel az Európai Uniót Putyin ellen


Darija Navalnaja egy édesapját ábrázoló fényképpel a strasbourgi ülésteremben 2021. december 15-én
Darija Navalnaja egy édesapját ábrázoló fényképpel a strasbourgi ülésteremben 2021. december 15-én

Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki vezető nevében lánya vette át az Európai Parlament (EP) Szaharov-díját, aki egyúttal felszólította az EU tagállamait, hogy szálljanak szembe Vlagyimir Putyin elnökkel és a hozzá hasonló diktátorokkal.

„Nem értem, hogy azok, akik pragmatikus kapcsolatokat kívánnak kialakítani különböző diktatúrákkal, miért nem tudnak kinyitni néhány történelemkönyvet” – mondta az amerikai Stanford Egyetemen tanuló, húszéves Darija Navalnaja szerdán a strasbourgi plenáris ülésen.

„A diktátorok és zsarnokok pacifikálása soha nem működik” – hangsúlyozta.

A Vlagyimir Putyin egyik leghangosabb bírálójának számító Navalnijt január 17-én tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte az orosz elnök utasítására végrehajtott mérgezése után gyógykezelték. A Kreml tagadja, hogy szerepe lett volna az ügyben. Egy bíróság február 2-án két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette egy korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit azzal, hogy németországi lábadozása alatt nem jelentkezett a büntetés-végrehajtási szolgálatnál.

Az Európai Unió a mérgezés és a sokak szerint politikailag motivált eljárás miatt szankciókat rendelt el orosz tisztségviselőkkel szemben.

Az EP októberben az orosz ellenzéki vezetőnek ítélte oda a gondolat- és véleménynyilvánítás szabadságáért folytatott küzdelem elismerésére létrehozott Szaharov-díjat, aláhúzva, hogy „rendkívül kitartóan kampányolt a rezsim korrupciója ellen”.

Alekszej Navalnij a világ minden korrupcióellenes aktivistájának ajánlotta a díját, amely a lánya szerint jelzésértékű orosz állampolgárok tízmilliói számára, akik egy jobb életért harcolnak.

A Navalnij bebörtönzését követő tömegdemonstrációk több mint tízezer résztvevőjét vették őrizetbe az orosz hatóságok az év elején, sokakat pedig el is bocsátottak az állásukból.

Szaharov-díj

Tavaly a belarusz demokratikus ellenzék nyerte el a kitüntetést, miután tagjai heteken keresztül tömegdemonstrációkon követelték Aljakszandr Lukasenka vezető távozását a szerintük és a Nyugat szerint elcsalt választást követően. Korábban díjazták többek között Nelson Mandela dél-afrikai elnököt, a venezuelai demokratikus ellenzéket és Malála Júszafzai pakisztáni emberi jogi aktivistát.

A Szaharov-díjat 1988 óta minden évben olyasvalakinek ítélik oda, aki jelentős erőfeszítéseket tesz, nagy áldozatokat vállal az emberi jogokért, a gondolatszabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelemben. A Nobel-békedíjjal kitüntetett orosz fizikus, Andrej Szaharov nevét viselő díjra az uniós parlament frakciói vagy legalább negyven képviselő ajánlhat jelöltet. A kitüntetéshez ötvenezer euró (mintegy 18 millió forint) jutalom jár.

XS
SM
MD
LG