Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A belarusz demokratikus ellenzék kapta a Szaharov-díjat


Sokkal erősebb ellenféllel szálltak szembe és tartanak ki ellene, az Európai Parlament pedig mellettük áll, indokolta az elismerést David Sassoli, az EP elnöke.

A belarusz demokratikus ellenzék kapja az Európai Parlamanet Szaharov-díját 2020-ban, jelentette be Brüsszelben David Sassoli, az EP elnöke.

"Szeretnék gratulálni a belaruszi ellenzék képviselőinek a bátorságukért, kitartásukért és eltökéltségükért. Egy sokkal erősebb ellenféllel szálltak szembe és tartanak ki ellene. De olyan dolog áll a pártjukon, amelyet puszta erő soha nem tud legyőzni: az igazság. Tehát, kedves díjazottak, az üzenetem a következő: tartsatok ki, és ne adjátok fel a harcot. Mi mellettetek vagyunk."

- mondta David Sassoli.

„A tavalyi egyik döntőst, a Guapinol környezetvédelmi csoport tagját, Arnold Joaquín Morazán Erazót a múlt héten meggyilkolták. A csoport egy hondurasi vasércbánya ellen tiltakozik. A gyilkosság felelőseinek beazonosítására és felelősségre vonására azonnal hiteles és független vizsgálatot kell indítani."

- tette még hozzá az Európai Parlament elnöke.

Tavaly Ilham Tohti, a kínai ujgur kisebbség jogaiért küzdő ujgur közgazdász kapta a Szaharov-díjat. Azt pedig korábban már sejteni lehetett, hogy idén a belarusz demokratikus ellenzék esélyes az elismerésre. A díjat december 16-án adják majd át.

A Szaharov-díjat 1988 óta minden évben egy olyan ember vagy társaság kapja, aki vagy amely sokat tett az emberi jogok védelméért és a gondolatszabadságért. A díjjal egyébként 50 ezer euró (nagyjából 18 millió forint) is jár.

A díjat először 1988-ban adták át, akkor Nelson Mandela kapta Anatolij Marcsenkóval megosztva, igaz a szovjet disszidens már nem érte meg a díj átvételét. A Szaharov-díjnak már kétszer is volt belarusz kitüntetettje, 2004-ben egy sajtószabadságért küzdő civil szervezet kapta meg, 2006-ban pedig Alekszandr Milinkievicsnek, a belarusz ellenzék akkori közös elnökjelöltjének ítélték oda az elismerést.

Az augusztus 9-i elnökválasztás óta rendszeresek a tömegtüntetések a Belarusz Köztársaságban, a híradások szerint a hatóságok zaklatják az ellenzék tagjait, vezetőket rabolnak el és toloncolnak ki. Mások, például Szvjatlana Cihanovszkaja ellenzéki jelölt, maguktól menekültek el az országból.

Beszámolók szerint az elfogott tüntetőkkel kegyetlenül bántak a hatóságok, sokan azt állítják, hogy megverték őket a rendőrök. A tüntetők és a független megfigyelők szerint az országot 26 éve irányító Aljakszandr Lukasenka csalással nyerhetett a választásokon. Az ellenzék Lukasenka lemondását követeli és tiszta választásokat sürget.

XS
SM
MD
LG