Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Befejezi az éhségsztrájkot a bebörtönzött iráni jogvédőnő


Naszrin Szotudeh iráni ügyvédnő
Naszrin Szotudeh iráni ügyvédnő

Naszrin Szotudeh iráni ügyvédnő, akit ellenzékiek védelme miatt tartanak fogva, augusztusban kezdett éhségsztrájkba. Állapotának romlása miatt most kénytelen befejezni protestáló akcióját.

Naszrin Szotudeh iráni ügyvédnő azért kezdett éhségsztrájkba, mert a börtönben nem biztosítják a politikai foglyok egészségügyi védelmét a koronavírus-járvány idején. Múlt héten szívproblémák miatt kórházba került, de még felépülése előtt visszaszállították a börtönbe.

Mintegy másfél hónapon keresztül, augusztus 11 óta folytatott éhségsztrájkot az egyik legismertebb iráni emberijogi-aktivista. A Szabad Európa közlése szerint Naszrin Szotudeh férje saját közösségi oldalán tette közzé, hogy a jogvédőnő egészségi állapotának romlása miatt a hétvégén be kellett fejeznie az éhségsztrájkot.

Politikai foglyokat próbált védeni

Naszrin Szotudeh a 2009-es, vitatott tisztaságú választások után vált ismertté, miután elvállalta több olyan ember védelmét, akik tiltakoztak a választási eredmények miatt. A védencei között voltak újságírók és bebörtönzött ellenzéki aktivisták.

Képviselt olyan nőket is, akiket azért tartóztattak le, mert nem viseltek fejkendőt, illetve olyan rabokat, akiket kiskorúként tartóztattak le, majd megvárták, hogy elérjék a 18 éves kort, hogy halálra ítélhessék őket.

Szaharov-díj

Munkáját az Európai Parlament 2012-ben Szaharov-díjjal ismerte el, amit az elnyomás ellen harcoló, a jogállamiságért kiálló kivételes személyiségek, csoportok vagy szervezetek nyerhetnek el.

A politikai foglyok képviselete miatt Szotudeh-t 2010-ben tartóztatták le először, és „államellenes propaganda terjesztéséért és szervezkedésért” 11 év börtönre ítélték. Az ítélet komoly nemzetközi tiltakozást váltott ki, ezzel összefüggésben 2013-ban, az Irán és az ENSZ közötti atomenergia-ügyi megállapodás tárgyalásai során, más politikai foglyokkal együtt szabadon engedték.

2018 júniusában azonban ismét letartóztatták, ezúttal egyebek közt kémkedés és a legfelső vallási vezető, Ali Khamenei megsértésének vádjával. Ezekért az 57 éves ügyvédnőt 38 év börtönre és testi fenyítésre, 148 korbácsütésre ítélték, kegyelmet legközelebb 12 év börtön után kaphat.

Kórházba is került

Naszrin Szotudeh augusztus 11-én kezdett éhségsztrájkba a rossz börtönkörülmények miatt, elmondása szerint a büntetésvégrehajtók semmit sem tesznek azért, hogy a politikai foglyokat megvédjék a koronavírus-fertőzéstől. Irán egyike a járvány által legsúlyosabban érintett országoknak, eddig mintegy 440 ezer ember fertőződött meg, 25, 200 beteg pedig meghalt.

Az ügyvédnő, aki augusztus óta csak vizet, teát és sót vett magához, szeptember 19-én szívelégtelenség miatt kórházba került, négy nappal később azonban visszaszállították a börtönbe. Az ügyvédnő a kórházban azt kérte, hogy felépüléséig visszatérhessen otthonába, ezt azonban fogvatartói elutasították.

A bánásmód miatt az ENSZ szakértői jegyzékben tiltakoztak, mint írták, elfogadhatatlan, hogy egy betegség és éhezés miatt amúgy is legyengült szervezetű embert visszavisznek a börtönbe, ahol ki van téve a COVID-fertőzésnek. A szakértők az iráni karhatalmat arra szólították fel, hogy a járvány idejére bocsássák szabadon a politikai foglyokat, és mindazokat, akiket jogtalanul tartanak fogva.

XS
SM
MD
LG