Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A belarusz ellenzék kéri a rendőröket, csatlakozzanak a tiltakozáshoz


Nyugdíjasok tüntetnek Lukasenka ellen 2020. október 18-án.
Nyugdíjasok tüntetnek Lukasenka ellen 2020. október 18-án.

A belarusz ellenzék vezéralakja a rendfenntartó szerveknek üzent. Cihanouszkaja arra kéri a rendőröket, ne tartsák be a „törvénytelen” parancsokat és álljanak a tüntetők oldalára. Az országban hamarosan lejár a Lukasenkának adott ultimátum.

Szvjatlana Cihanouszkaja, a belarusz ellenzék vezéralakja arra szólította föl az ország rendfenntartó szerveit, hogy csatlakozzanak az Aljakszandr Lukasenka elleni tiltakozásokhoz. A volt szovjet tagköztársaságot autoriter módszerekkel 26 éve irányító politikust vitatható körülmények között választották újra augusztusban, ezért – bár letette az elnöki esküt – az Európai Unió és az Egyesült Államok, valamint a belarusz ellenzék nem ismerik el legitim elnöknek.

Az ellenzék szerint törvénytelenek a rendőrség parancsai

Cihanouszkaja október 20-án adott ki egy közleményt, amelyben azt állítja, hogy a rendőrség és a többi rendfenntartó szerv vezetőinek parancsa a tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépésről „törvénytelen”, és az egyszerű rendőrök nem felelősek „a belarusz nép ellen elkövetett tettekért”.

A belarusz ellenzék egy hete ultimátumot intézett a rezsimhez, követelve, hogy október 25-ig Lukasenka mondjon le, vagy országos sztrájk kezdődik. A Szabad Európának október 16-án adott interjújában Cihanouszkaja – aki kénytelen volt Litvániába menekülni a választások után, amelyet támogatói és mások szerint is megnyert – azt mondta, hogy az úgynevezett „A Nép Ultimátuma" dokumentumot, amelyben Lukasenka távozását követelik, nem kizárólag ő készítette. „Az ultimátumot a nép kényszerítette ki, én csak bejelentettem, hogy nyilvánossá válhasson” - fogalmazott az ellenzéki politikus.

„Ha nem értettek egyet a paranccsal, ne hajtsátok végre!”

A Nép Ultimátuma lehetőség arra, hogy átálljatok a belarusz emberek oldalára. Ha nem értetek egyet a törvénytelen parancsokkal, akkor ne hajtsátok végre őket! Lukasenka rezsimje tudja, hogy haldoklik, és megpróbálja a saját végét veletek is megosztani azáltal, hogy besározza az egyenruhátok becsületét. Ne engedjétek! Akik személyesen bűnöket követtek el, azok felelősségre lesznek vonva. De az elszámoltatás nem vonatkozik mindenkire” – mondta Cihanouszkaja az október 20-ai nyilatkozatában, és emlékeztette a rendfenntartó szervek tagjait, öt napjuk maradt dönteni, hogy „betartják-e az esküt, amit a belarusz népnek tettek”.

A belarusz ellenzék szerint Szvjatlana Cihanouszkaja az augusztusi elnökválasztás valódi győztese. A Lukasenka-rezsim elleni tüntetések már több mint két hónapja tartanak, annak ellenére, hogy a rendszer keményen fellép a tiltakozókkal szemben. Az összecsapásoknak már több halottja is van, több százan megsebesültek, és tízezer fölött jár a letartóztatások száma.

XS
SM
MD
LG