Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A belarusz ellenzék szerint kényszer hatására tett vallomást Prataszevics


Raman Prataszevics a belarusz állami tévében 2021. június 3-án sugárzott „interjúban”
Raman Prataszevics a belarusz állami tévében 2021. június 3-án sugárzott „interjúban”

Közzétették a belarusz Raman Prataszeviccsel készített börtöninterjút, amelyen a Ryanair járatáról leszedett, azóta letartóztatásban lévő ellenzéki újságíró könnyek között, sokak szerint kényszer hatására bevallja „bűneit”.

Az ONT állami televízió által két részben leadott beszélgetésben Prataszevics arról számol be, hogy letartóztatása után azonnal bűnösnek vallotta magát tüntetések szervezésében és a közrendet sértő cselekmények előkészítésében. Emellett több ponton dicsérőleg nyilatkozott Aljakszandr Lukasenka elnökről, hozzátéve, hogy tiszteli őt.

Az ellenzéki NEXTA Telegram-portál volt főszerkesztője ellen lázadások szervezése címén emeltek vádat, amely tényállás tizenöt év börtönbüntetéssel sújtható.

„Megértettem, hogy az általam közzétett felhívások közrejátszottak annak a helyzetnek a kialakulásában, amely utcai zavargásokhoz vezetett. Valójában Minszkben három napon át káosz volt akkor” – fogalmaz.

Hosszan beszél egyebek mellett arról is, hogy az ellenzéket Varsóból irányítják, egyes politikusok tevékenységét pedig a litván adófizetők pénzéből finanszírozzák.

Nemzetközi fellépést sürgettek

A 26 éves fiatalember szülei és az ellenzék is felszólította a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon erőteljesebb nyomást a rezsimre.

Az emigrációba vonult Szvjatlana Cihanouszkaja belarusz ellenzéki vezető kijelentette, hogy a nyilatkozatot figyelmen kívül kell hagyni, ugyanis „minden ilyen videó nyomás alatt születik. (…) Erőszakkal bármit kimondathatsz egy emberrel, amit akarsz” – mondta varsói sajtótájékoztatóján.

Nem tudni pontosan, hogy hol és mikor vették fel a beszélgetést, a sokak szerint a szovjet propagandainterjúkhoz hasonló felvételen csak egy sötét helyiség látszik.

A másfél órás beszélgetés végén Prataszevics sírni kezd, és tenyerébe temeti az arcát, miközben azt mondja, hogy reméli, egyszer még viszontláthatja a családját.

„Fájdalmas Raman Prataszevics »vallomását« látni. A szülei szerint megkínozták. Ez nem az a Raman, akit ismerek” – írta a Twitteren Cihanouszkaja egyik tanácsadója, Franak Viacsorka.

Az aktivista apja, Dmitrij úgy vélekedett, hogy a „beismerés” kínzás, fenyegetés és hatósági visszaélések eredménye. Feleségével együtt korábban kijelentette, e „vallomások” célja, hogy „a hatóságok megpróbálják igazolni fiuknak és a barátnőjének a túszul ejtését”.

Cihanouszkaja felszólította az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, az Európai Uniót és Ukrajnát, hogy lépjenek fel közösen a belarusz vezetéssel szemben.

Feszült helyzet

Nagy nemzetközi felzúdulást váltott ki a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó május 23-i járatának földre kényszerítése Minszkben. A hatóságok bombafenyegetéssel indokolták a lépést. A repülőtéren őrizetbe vették a gépen utazó Raman Prataszevics belarusz ellenzéki újságíró-aktivistát és orosz barátnőjét.

Belaruszban a tavaly augusztusi, sokak szerint elcsalt elnökválasztást követően hónapokon át tömegdemonstrációkon követelték az emberek az országot 1994 óta vaskézzel vezető elnök, Aljakszandr Lukasenka távozását. A rendőrség keményen fellépett a tüntetők ellen, csaknem harmincezer embert őrizetbe vettek, többen meghaltak, sokan még most is rács mögött vannak.

A nyugati világ nagy része nem hajlandó legitim elnökként elismerni Lukasenkát. A 66 éves vezetővel és több magas rangú illetékessel szemben szankciókat vezettek be, és ezeket a Ryanair-incidens óta újabb büntetőintézkedések követték. Az Európai Unió például megtiltotta a belarusz légitársaságok számára a közösség légterének és repülőtereinek használatát, illetve felszólította az európai légi fuvarozókat, hogy kerüljék el az ország légterét.

XS
SM
MD
LG