Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A belarusz televízióban mutatták a Szabad Európa bebörtönzött újságírójának ugyancsak börtönbe zárt feleségét


Darja Loszik 2022 májusában
Darja Loszik 2022 májusában

A belarusz állami tévé június 7-én egy állítólagos interjút adott le a Szabad Európa (RFE/RL) belarusz szerkesztőségének újságírója, Ihar Loszik feleségével. Loszik 15 éves börtönbüntetését tölti olyan vádak miatt, amelyeket ő, a Szabad Európa és külföldi kormányok egyaránt politikai indíttatásúnak tartanak.

A felvétel, amelyen a szélsőséges tevékenység elősegítésének vádjával szintén bebörtönzött Darja Loszik látható, a Szabad Európa szerint márciusban készülhetett.

A videót rejtett kamerával vették fel akkor, amikor Darja Loszik belépett a homeli börtön kapuján kétéves büntetése letöltésére. Az ellene felhozott vád alapja a lengyelországi Belsat televíziós csatornának adott interjúja volt, amelyet Minszk szélsőségesnek minősített.

Darja Loszik az interjúban arról beszél, hogy „a gyermek családból való kiemelésével” fenyegették meg, de nem világos, hogy Loszik ötéves lányára, Paulinára gondol-e, akinek Darja szülei viselik a gondját, amióta börtönbe került.

Darja Loszik az interjúban arról is beszél, hogy válókeresetet nyújtott be, egy gyárban dolgozik, ahol egyenruhát varrnak a biztonsági erők számára.

Állításait lehetetlen ellenőrizni. A Szabad Európa úgy döntött, hogy nem jeleníti meg a videót a csatornáin és nem idézi a többi kijelentését sem, mert nem tudni, azokhoz hogyan jutott hozzá a belarusz televízió.

Az állami televízió más foglyokkal is sugárzott interjúkat, akiket a kormányellenes tüntetések során vettek őrizetbe, és úgy tűnt, hogy előre megírt forgatókönyv alapján készítették őket.

A Vjaszna emberi jogi csoport a Telegramon közölte: a hatóságok azt állították, hogy Darja Loszik azért akart interjút adni, hogy „elmondja az igazságot magáról és arról, amit vele tettek”.

A Vjaszna Telegramon közzétett üzenetében látni lehet Darja Loszik sárga azonosító jelvényét, amely szerint 2024. augusztus 1-jén szabadul.

Ihar Loszikot 2020 júniusában tartóztatták le, majd 2021 decemberében 15 év börtönbüntetésre ítélték. A vele szemben felhozott vádak között „tömeges zavargások szervezése, társadalmi gyűlöletkeltés” szerepelt számos más, nem egészen világos vádpont kíséretében. Loszik kitart az ártatlansága mellett, minden ellene felhozott vádat politikai indíttatásúnak nevezett.

Ahead Of Verdict, Parents Of Jailed Belarusian Blogger Losik Say He's 'Not Guilty Of Anything'
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:33 0:00

Loszikot 2023. február 20-a óta tartják fogva. Többször helyezték olyan cellába (PKT), ahol nem kaphat levelet, csomagot a rokonoktól, és nem fogadhat látogatókat sem.

XS
SM
MD
LG