Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A bolgár kormány elleni bizalmatlansági szavazás tovább akadályozhatja az uniós bővítést


Kiril Petkov bolgár miniszterelnök a Szent Alekszandr Nyevszkij-székesegyház és a Nemzetgyűlés közötti téren a kormányt támogató tüntetésen Szófiában 2022. június 21-én
Kiril Petkov bolgár miniszterelnök a Szent Alekszandr Nyevszkij-székesegyház és a Nemzetgyűlés közötti téren a kormányt támogató tüntetésen Szófiában 2022. június 21-én

A bolgár képviselők szerdán szavaznak a koalíciós kormány elleni bizalmatlansági indítványról. Ha megbukik a centrista miniszterelnök, az tovább hátráltathatja a balkáni országok csatlakozását az Európai Unióhoz.

A jobbközép ellenzéki GERB párt múlt héten nyújtotta be az indítványt amiatt, ahogy a kormány a növekvő inflációval szemben kezeli az államháztartást és a gazdaságpolitikát.

Kiril Petkov miniszterelnök koalíciója a 240 parlamenti mandátumból 109-cel rendelkezik, miután a populista koalíciós partner visszavonta támogatását ebben a hónapban költségvetési okok miatt és azért, mert Bulgária és a szomszédos Észak-Macedónia között továbbra is rossz a kapcsolat a megoldatlan etnikai-kulturális vita miatt.

Bulgária megakadályozta Észak-Macedónia uniós csatlakozási kérelmét, és ezzel együtt Albániáét is. A bolgár kormány ragaszkodik ahhoz, hogy Észak-Macedónia hivatalosan ismerje el, hogy nyelve bolgár gyökerű, ismerje el alkotmányában a bolgár kisebbséget, és szüntesse meg a Bulgária elleni „gyűlöletbeszédet”. Észak-Macedónia azt mondta, hogy identitása és nyelve nem lehet vita tárgya.

Oroszország február 24-i ukrajnai inváziója arra késztette az Európai Uniót, hogy felgyorsítsa a csatlakozási folyamatot a Nyugat-Balkánon, ahol Moszkva még mindig jelentős befolyással bír.

Bulgária azonban továbbra is akadályozza Észak-Macedónia csatlakozását, amely tizenhét éve tagjelölt, és 2020-ban zöld utat kapott a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, bár azok időpontját nem határozták meg. Észak-Macedónia elnöke, Sztevo Pendarovszki a múlt héten azt mondta, hogy a késedelem megviselte a nemzetet.

Az Európai Bizottság többször ígéretet tett arra, hogy a hat nyugat-balkáni ország jövője az EU-n belül van. Észak-Macedónia mellett Albánia, Bosznia, Koszovó, Montenegró és Szerbia csatlakozása is csúszik a tagországok közötti megosztottság és néhány kétoldalú kérdés miatt.

Franciaország, amely jelenleg az EU soros elnöke, közölte, hogy még egy utolsó próbálkozást tesz a helyezt tisztázására a csütörtökre és péntekre tervezett nyugat-balkáni csúcstalálkozó előtt.

Clement Beaune francia Európa-ügyi miniszter szerint az ukrajnai háború közelsége miatt a 27 tagállamot tömörítő EU-nak „új lendületet kell adnia” a balkáni bővítési folyamatnak.

Mint mondta, a francia kormány „aktiválta és újraindította a tárgyalásokat” mind Észak-Macedóniával, mind Bulgáriával, valamint más EU-tagállamokkal.
„Van remény arra, hogy sikerrel járunk, de a munka még hátravan” – mondta Beaune.

Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia küldöttsége közösen kíván részt venni az EU–Nyugat-Balkán-csúcstalálkozón, amely regionális együttműködésük jele az Open Balkan kezdeményezés alapján.

„A csúcstalálkozón való közös részvétel újabb lépés országaink fejlődése irányába, ugyanakkor világos jelzés, hogy a számos akadály ellenére továbbra is konstruktívan állunk az eurointegrációhoz” – írta Aleksandar Vučić szerb elnök hivatala.

Vučić korábban azt mondta, hogy a három ország vezetői akár bojkottálhatják a csúcstalálkozót, valószínűleg azért, mert nem történt előrelépés az uniós tagsági kérelmükkel kapcsolatban.

Daniel Smilov, a Szófiai Egyetem politológusprofesszora szerint Petkov, Bulgária miniszterelnöke hajtóerő volt az Észak-Macedóniával fennálló vita rendezéséhez, és kormányának összeomlása gyengítheti ezt az erőfeszítést.

„Ez elég szerencsétlen időszak az észak-macedóniai helyzet szempontjából, mert egyszerűen nincs most stabil többségünk a parlamentben, hogy zöld utat adjunk egy megállapodásnak – mondta. – A francia elnökség pedig nagyon észszerű javaslattal állt elő” – tette hozzá.

A francia javaslatot, amelyet hivatalosan nem hoztak nyilvánosságra, a múlt héten küldték el mindkét országnak.

Bulgáriában tavaly három választást tartottak. Amennyiben a szerdai szavazás után megbukik a kormány, alig több mint egy éven belül lehet, hogy negyediket kell tartani. Petkov decemberben alakult koalíciója azt ígérte, hogy felszámolja az országban elharapózó korrupciót.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG