Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az uniós vonal követését ígéri a szerb elnök, célzott az oroszellenes szankciókra is


A szerb elnök megköszöni a tapsot, miután letette az esküt második ciklusára Belgrádban 2022. május 31-én
A szerb elnök megköszöni a tapsot, miután letette az esküt második ciklusára Belgrádban 2022. május 31-én

Aleksandar Vučić kedden letette hivatali esküjét és megkezdte második elnöki ciklusát Szerbiában. Azt ígérte, hogy a balkáni ország továbbra is az európai uniós tagság útján marad, és utalt arra, hogy egy új kormány fontolóra veheti a csatlakozást az Oroszország elleni szankciókhoz.

Annak ellenére hogy három, Oroszországot az ukrajnai háború miatt elítélő ENSZ-határozat mellett szavazott, Szerbia továbbra is az egyetlen európai állam, amely nem csatlakozott a szövetségese, Moszkva elleni büntetőintézkedésekhez.

A parlamentben tartott beiktatási beszédében Vučić kijelentette, hogy Szerbia prioritása az EU-tagság elnyerése lesz, és hogy a júliusban megalakuló új kormánynak keményebben kell dolgoznia azon, hogy csatlakozhassanak a 27 tagú unióhoz, és fontolóra kell vennie a Moszkva elleni szankciókat, jóllehet konkrétan nem nevezte meg Oroszországot.

„Az új kormány megalakítása rendkívül fontos jelenlegi nehéz helyzetünk miatt – mondta. – Új szankciókkal és egyéb dolgokkal kell foglalkoznunk, melyek kárt okozhatnak nekünk, ezért kérni fogjuk európai partnereink segítségét” – tette hozzá.

Vučić, aki túlnyomórészt oroszbarát programjának köszönhetően nyerte meggyőző fölénnyel az elnökválasztást, kijelentette, hogy új államfői ciklusa alatt fel akarja vetetni Szerbiát az EU-ba. Mindazonáltal az elmúlt éveket azzal töltötte, hogy megerősítette kapcsolatait régi szövetségesével, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Ellenzéki csoportok és külföldi megfigyelők szerint az áprilisi szavazás korántsem volt szabad és igazságos, és Vučić autokratikus uralma a margóra szorítja a kormányt és a parlamentet.

Vučić vasárnap bejelentette, hogy Putyinnal folytatott telefonbeszélgetése során „rendkívül kedvező” hároméves földgázszerződést kötött Oroszországgal – ezt széles körben eltökéltsége jelének tekintik arra, hogy a Nyugat nyomása ellenére sem csatlakozik az EU-szankciókhoz.

A szerb elnök azonban kedden mintha lágyított volna oroszbarát álláspontján, mondván: „Határozottnak kell lennünk az európai úton.”

Kijelentette, hogy Szerbia nem kíván NATO-tag lenni, és megőrzi katonai semlegességét.

„Politikailag nem vagyunk semlegesek, mert európai uniós tagságot akarunk” – mondta Vučić.

Készült az AP jelentésének felhasználásával.
XS
SM
MD
LG