Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Capitolium ostroma során rendőrökre támadtak, most vádat emeltek ellenük


Biztonsági intézkedések a Capitoliumnál, Washingtonban, 2021. március 4.
Biztonsági intézkedések a Capitoliumnál, Washingtonban, 2021. március 4.

Vádat emeltek két férfi ellen, akik állítólag rendőrökre támadtak a Capitolium január 6-i ostroma során az amerikai fővárosban. A megtámadott rendőrök közül egy tiszt bele is halt a sérüléseibe.

Az amerikai igazságügyi minisztérium március 15-én bejelentette, hogy egy, a washingtoni szövetségi bíróságra benyújtott panasz miatt letartóztatták a 32 éves pennsylvaniai Julian Khatert és a 39 éves nyugat-virginiai George Taniost. Khater és Tanios az ostrom során bejutottak a Capitoliumba.

Medvepermetet használtak: felvétel készült róla

Felvétel is készült arról, ahogy a két férfi egymással együttműködve medvék elriasztására alkalmazott szerrel belefúj a rendőrök arcába és szemébe. A minisztérium sajtóközleményében az áll, hogy Brian Sicknick – a később elhunyt rendőrtiszt – és két társa Khater közelében álltak. Miután az arcukba fújták a permetet visszahúzódtak és vizet kerestek, hogy kimoshassák a szemüket.

Sicknick belehalt sérüléseibe, amelyeket a zavargások közepette szerzett, mert „fizikai kapcsolatba került a tüntetőkkel”. Az amerikai hatóságok egyelőre nem tudják, hogy a medvepermet okozta-e a tiszt halálát.

Khatert és Taniost egy tiszt megsebesítésére irányuló összeesküvéssel, egy szövetségi tiszt veszélyes fegyverrel való megtámadásával és számos más, a Capitoliumban elkövetett erőszakos eseményekkel kapcsolatos bűntényekkel vádolják.

Több mint 300 ember ellen emeltek vádat az ostrom miatt

Khater és Tanios letartóztatása azért is fontos lépés a szövetségi ügyészség számára, mert eddig ez az első eset, hogy a zavargások alatt és azután bekövetkezett haláleseteket okozó elkövetőket be tudták azonosítani és vádat tudtak ellenük emelni.

A két férfi a március 15-én megtartott tárgyalásokra videón jelentkezett be a börtönből. Mindketten őrizetben maradnak a következő tárgyalásokig.

Az amerikai igazságügyi minisztérium a múlt hónap végén közölte, hogy több mint 300 ember ellen emeltek vádat, amiért részt vettek az akkori elnök, Donald Trump híveiből álló tömeg által, a Capitolium ellen intézett ostromban.

A tömeg azért árasztotta el a Capitolium épületét, mert meg akarták akadályozni a Kongresszust abban, hogy hitelesítse a november 3-i választások eredményét, amely szerint Joe Biden győzelmet aratott Trump ellen.

Videó: az erőszakos tömeg a Capitoliumban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:51 0:00
Készült az AP és a dpa tudósításai felhasználásával.
XS
SM
MD
LG