Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Capitolium ostroma súlyos biztonsági hiányosságokra mutatott rá tisztviselők szerint


A QAnon-sámánként elhíresült Jacob Chansley (b), avagy művésznevén Jake Angeli, a Capitolium ostromának egyik legismertebb arca 2020. január 6-án. Washington, Egyesült Államok.
A QAnon-sámánként elhíresült Jacob Chansley (b), avagy művésznevén Jake Angeli, a Capitolium ostromának egyik legismertebb arca 2020. január 6-án. Washington, Egyesült Államok.

A washingtoni Capitolium védelmével megbízott tisztviselők azt mondták február 23-án a Kongresszus előtt, hogy a törvényhozás épületének január 6-ai ostroma komoly hírszerzési és biztonsági hiányosságokra mutatott rá.

Az egyik legsúlyosabb mulasztás a meghallgatáson felszólalók szerint az volt, hogy bár az FBI előző este kiadott egy figyelmeztetést, miszerint „háborúra kész” szélsőséges csoportok érkeznek Washingtonba, a dokumentum nem jutott el a Capitolium saját rendőrségének vezetéséhez.

A beszámolón az is szóba került, hogy állítólag a Nemzeti Gárda vezetése „vonakodott” attól, hogy a bevessék a gárdistákat a Kongresszus védelmére, még akkor is, amikor már egyértelműen elszabadultak a dolgok a Capitoliumnál. A Szenátus és a Képviselőház közösen hallgatta meg a beszámolókat a hiányosságokról a január 6-ai eseményekkel kapcsolatban.

Katonai jellegű támadás

A támadásban öt ember, köztük egy rendőr is meghalt, miközben a tömeg megrohanta a Capitoliumot, hogy megpróbálja megakadályozni Joe Biden választási győzelmének a hitelesítését. A rendőrség vezetői és a Kongresszus védelmi erőinek korábbi parancsnokai (angolul Sergeant at Arms) elismerték, hogy az információk és a koordináció hiánya gátolta őket abban, hogy biztosítani tudják az épületet. Arra is panaszkodtak, hogy a valós fenyegetettség veszélyévével sem voltak tisztában.

Steven Sund, a capitoliumi rendőrség volt vezetője, aki a támadás után lemondott, azt mondta, hogy egyetlen olyan hírszerzési információt sem kapott az épület megrohamozása előtt, ami megjósolta volna a lezajlott eseményeket. „A megfelelő módon felkészültünk egy tömegtüntetésre esetleges erőszakos cselekményekkel. De ami történt, az egy katonai jellegű összehangolt támadás volt az embereim ellen és a Capitolium épületének erőszakos elfoglalása” – mondta a meghallgatáson Sund.

Folytatódnak a meghallgatások

Sund azt mondta, hogy bár az FBI jelentése eljutott a capitoliumi rendőrséghez, de a szervezet vezetése nem értesült róla, így ő maga sem. Amy Klobuchar Minnesota demokrata szenátora, a Szenátus ülésrendjéért felelős bizottság elnöke, azt mondta, hogy a jövő héten újabb meghallgatásokra kerül majd sor az ügyben, többek között tanúskodni fognak az FBI, a honvédelmi minisztérium és a Pentagon tisztviselői is.

Gary Peters michigani demokrata szenátor, a honvédelmi és államigazgatási bizottság elnöke azt mondta, hogy január 6-a „a nemzet egyik legsötétebb napja” volt, és a biztonsági hiányosságok olyan „rendszerszintű és vezetői hibákra” mutatnak, amiket ki kell vizsgálni. Washington megbízott rendőrfőnöke, Robert Contee azt mondta, hogy a beosztottjai szó szerint „az életükért harcoltak” a Capitoliumnál, és megdöbbentőnek tartja, hogy a hadsereg hezitált a Nemzeti Gárdát bevetni az épület védelmére. A Nemzeti Gárda első egységei nagyjából öt órával a zavargások kezdete után léptek közbe.

Sund azt állítja, hogy ő már két nappal az események előtt azt kérte, hogy a Nemzeti Gárda védje az épületet. Sajtóhírek szerint a Kongresszus és a biztonsági főnökök azért vonakodtak a Gárda bevetésétől, mert nem akartak olyan katonai jelenlétet a Capitoliumnál, mint amilyen a tavaly nyári rasszizmusellenes tüntetéseket jellemezte.

Eddig nem látott felvételek a Capitolium ostromáról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:25 0:00
Készült az AP, a Reuters, és az AFP tudósítása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG