Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A CDU vezetése támogatja Armin Laschet kancellárjelöltségét


Armin Laschet, a CDU elnöke Düsseldorfban, 2017. május 14-én
Armin Laschet, a CDU elnöke Düsseldorfban, 2017. május 14-én

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetése támogatásáról biztosította Armin Laschet pártelnök kancellárjelöltségét, egy nappal azután, hogy a politikus a testvérpárt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökével, Markus Söderrel együtt bejelentkezett hivatalosan is a tisztségért.

Az úgynevezett uniópártok minél hamarabb meg szeretnének állapodni közös jelöltjükről, miután hónapok óta egyfajta „árnyékboksz” folyik Laschet és Söder között, akik előző nap mindketten hivatalosan is bejelentették, hogy hajlandók a szövetség jelöltjeként indulni a szeptemberi németországi parlamenti választásokon. Kiemelték: harmonikus megoldásra van szükség mielőbb, nem hagyják, hogy a kancellárjelölt kiválasztása testvérpárti viszályba torkolljon.

Hétfőn a CDU és a CSU vezetősége is összeült. Ezt követően Volker Bouffier CDU-alelnök, Hesse tartomány kormányfője elmondta, hogy bár formális döntés egyelőre nem született, támogatásukról biztosították Laschet jelöltségét.

„Egyértelmű támogatásunkról biztosítottuk vezetőnket, világossá tettük, hogy kivételesen alkalmasnak tartjuk őt, s arra kértük, hogy vitassa meg a továbbiakat Markus Söderrel” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a párt egy héten belül határozatra kíván jutni.

Az elnökség után a párt szélesebb vezető testületében, a választmányban folytatják a tanácskozást.

A CDU viszonylag gyengének számító berlini szervezete Södert támogatja, azt nem tudni, hogy hány másik tartományi pártszervezet dönt végül hasonlóan. Ez kulcsfontosságú, mert a két párt közül messze a CDU erősebb, a párt Németország 16 tartománya közül 15-ben működik, míg a CSU kizárólag Bajorországban.

A CSU elfogadja a CDU döntését

Söder vasárnap kijelentette, hogy kész indulni „amennyiben – az egyértelműen a nagyobb nővérnek számító – CDU ezt széles körűen támogatja”, de ha nem így lesz, azt is elfogadják.

Bajorország 54 éves miniszterelnöke szerint azt a jelöltet kell indítania a pártszövetségnek, akinek a legjobb esélye van nyerni a szeptember 26-i választáson, miután Angela Merkel kancellár nem indul ötödik mandátumért. A friss közvélemény-kutatások szerint Söder népszerűbb az Észak-Rajna-Vesztfália tartományt vezető, januárban pártelnöknek választott 60 éves Laschetnél.

Csökkenő országos támogatottságuk ellenére továbbra is a jobbközép uniópártok vezetik a felméréseket a Zöldek és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) előtt. A zöldpárt április 19-én jelenti be kancellárjelöltjét a tervek szerint, az SPD pedig Olaf Scholz pénzügyminisztert indítja.

A CSU eddig kétszer adta a pártszövetség közös jelöltjét, 1980-ban és 2002-ben, azonban mindkétszer vesztettek.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG