Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elég lesz a merkeli megfontoltság Markus Södernek a kancellársághoz?


Markus Söder Moldovában.
Markus Söder Moldovában.

Ősszel választásokat tartanak Németországban, kiderül, ki lesz az országot 16 éve irányító Angela Merkel utódja. Az egyik lehetséges jelölt a bajor miniszterelnök, aki világossá tette: a mostani kancellár politikáját folytatná. De vajon elég lesz ez ahhoz, hogy őt indítsák a német konzervatívok?

Markus Södert sokféleképpen lehet jellemezni: Bajorország kormányzója, konzervatív, aki hisz a klímaváltozásban és Star Trek-rajongó. A kérdés, ami jelenleg a németeket foglalkoztatja viszont az, vajon van-e az 54 éves politikusnak elég támogatottsága ahhoz, hogy ő lehessen Angela Merkel utódja?

Kiállt Merkel és a lezárások mellett

Söder – akit korábban sokan főleg harcos mentalitásáról és meglepő karneváli öltözékeiről ismertek – tavaly vált igazán jelentős szereplővé, amikor Németországban elsőként a bajor régióban megjelent a koronavírus. Söder végig kitartott a járványügyi előírások mellett, akkor is, amikor a többi tartományi vezető lázadozott.

A járvány “egy nagy teszt, amin át kell mennünk” – mondta Söder az AP hírügynökségnek adott interjújában, amelyben a politikai terveiről is beszélt, valamint arról, mennyire szereti az Egyesült Államokat, viszont mennyire nem kedveli Donald Trumpot. A német politikus legutóbb az Európai Bizottsággal akaszkodott össze, mivel szerinte a Bizottság tehet róla, hogy akadozik a vakcinák beszerzése. Söder szerint az EU túl lassan és túl későn rendelt oltóanyagot.

Von der Leyennek is nekiment

Az EU-n belül nem ritka, hogy a politikusok a Bizottságra mutogatnak egyes ügyekben, de Söder kritikája különösen fájhatott az EB elnökének, Ursula von der Leyennek, aki a bajor CSU-val közeli szövetségben lévő CDU, azaz Angela Merkel pártjának a színeiben politizált korábban. Ráadásul a Bajorországból érkező panaszokra mindig nagy figyelem esik Németországon belül, hiszen a régió az ország egyik fő gazdasági központja, egyben a legnagyobb területű tartomány is.

A nürnbergi születésű Söder állítása szerint már egész fiatalon a konzervatív politika felé fordult. Amíg a többi diák tüntetéseket szervezett az ellen, amit ők amerikai imperializmusnak neveztek, a fiatal Söder az Öböl-háború melletti felvonuláshoz csatlakozott.

Az Egyesült Államokat imádja, Trumpot utálja

A német politikus azt mondta, hogy az Egyesült Államok iránti elkötelezettségét igen próbára tette Donald Trump elnöksége, aki többször is kikelt a szövetséges országok ellen, és azzal fenyegetőzött, hogy kivonja az amerikai csapatokat Németországból.

“Senki nem tudta megérteni, aki az Egyesült Államok igazi rajongója, hogy Amerika, a szabadság bástyája, miért nem akar az oldalunkon lenni” – mondta Söder és hozzátette, örül a híreknek, hogy az új amerikai kormány megtartja németországi támaszpontjait.

A bajor politikus azzal viszont egyetért, hogy Németországnak többet kellene költenie a védelmi kiadásokra, ez az igény már Trump elnöksége előtt is megfogalmazódott az Egyesült Államok részéről. “Nagyobb hozzájárulás a NATO-hoz – teljesen jogos. Kiterjeszteni és erősíteni a NATO-t – teljesen jogos. De nem vagyunk gyerekek. Partnerek vagyunk, nem vazallusok, alattvalók” – mondta Söder az amerikai igényekről.

Elkötelezett hívő

Eltérően a német politikusok többségétől, a négygyermekes családapa nyíltan vállalja a keresztény hitét, igaz közben a Star Trekes bögréjéből sem csinál titkot. “Hívő vagyok. Az erőm részben a hitemből származik” – vallja a politikus, akinek nürnbergi irodája a gótikus Szent Lőrinc-templom mellett található.

Söder abban hisz, hogy a természetvédelem a vallásos emberek számára kötelesség. “A teremtés megőrzése egy konzervatív elképzelés” – mondja a politikus, aki szerint a környezetvédelem és a gazdasági növekedés nem zárják ki egymást. “Ugyanaz a helyzet, mint a koronavírussal, a gazdasági kár hosszú távon sokkal nagyobb és rosszabb, ha nem teszünk semmit”.

A robbanómotorok és az atomenergia ellen van

Sokan elég kétkedve fogadták, amikor a bajor politikus azt javasolta, hogy 2035-ig tiltsák be a hagyományos robbanómotorokat. Eddig azonban sem a BMW, sem az Audi nem panaszkodott a dolog miatt, pedig mindkettő bajor vállalat. Egy, a Süddeutsche Zeitungban megjelent életrajz úgy jellemzi Södert, mint aki képes radikális döntéseket hozni, ha szükségesnek ítéli őket, akkor is, ha ezzel a saját pozícióját gyengíti.

Tíz évvel ezelőtt Söder, aki akkor még Bajorország környezetvédelmi minisztere volt, a fukusimai atomkatasztrófát követően megvonta a támogatását az atomenergiától.

A menekültkérdésen nagyot hasalt

Három éve a helyi választásokon Söder, a szélsőjobboldali AfD nyomására, migrációellenes politikával kampányolt, de a dolog nem sült el jól, és a CSU elveszítette többségét a bajor parlamentben.

Manapság Söder már élesen kritizálja az AfD-t, és a jó szónoki tehetségéről ismert politikus “gyűlölettel és uszítással” vádolja a szélsőjobboldali pártot. “Mordorban a helyük” – mondta az AfD-ről Söder, utalva ezzel a Tolkien-regények főgonoszának lakhelyére.

Söder egyébként Orbánnal sincs kifejezetten jó viszonyban, annak ellenére, hogy hagyományosan a CSU szövetségese a Fidesznek. Bár a viszony megromlásában a szintén a CSU-tag Manfred Weber elleni magyar támadások is szerepet játszottak.

A CDU új vezetője a fő rivális

A CSU-CDU koalíció a következő hónapokban dönti el, kit indítsanak a kancellárságért. Merkel pártja, a CDU, amely a 16 német tartományból 15-ben kormányoz, nemrég Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnökét, Armin Laschetet választotta meg a párt élére. A közvélemény-kutatások szerint viszont Södernek több esélye van a szeptemberi szövetségi választásokon, mint Laschetnek.

Laschet nemrég megkérdőjelezte a szigorú lezárások létjogosultságát és a gazdasági károkról beszélt. Napokkal rá Söder egy nyilvános beszédben azt mondta, hogy “Merkel szavazóit csak Merkel politikájával” lehet megnyerni, ez egyértelmű odaszúrás volt azoknak, akik letérnének a megfontoltabb útról.

Söder azt mondta, egyelőre ő és Laschet is a járványra fókuszálnak, és megvárják a két közelgő tartományi választás eredményét. Ha azokon esik a konzervatívok népszerűsége, az a párton belül Söder javára billentheti a mérleget a kockázatosnak ítélt Laschettal szemben.

Söderről köztudomású, hogy kedveli a politikai párbajokat, viszont az is ismeretes, hogy csak olyan csatákat vállal el, amiket meg is tud nyerni. A politikus azt mondta, leülnek beszélni Laschettel, de világos, hogy még nem tett le a kancellárságról. Jellemzően a nagyobb CDU jelöli ki a közös jelöltet, de erre Söder csak annyit mondott, hogy “majd meglátjuk, mi történik”.

Készült az AP riportjának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG