Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Dömper Kft. 3,7 milliárd forintért építhet fölöslegesnek tűnő körforgalmat


Az M85-ös gyorsforgalmi út Sopronnál
Az M85-ös gyorsforgalmi út Sopronnál

Bár egy szakmai forrásunk szerint lehetett volna olcsóbb megoldást is találni, az állami megrendelő valamiért a lehető legdrágábbat választotta – a magyar közbeszerzésekből már sokszor ismert recept alapján fejeződhet be a Völner Pálhoz köthető Dömper Kft. beruházása Sopronnál.

Magyar viszonylatban is drágán építhet egyetlen körforgalmat a Völner Pálhoz köthető Dömper Kft. – derül ki az M85-ös gyorsforgalmi út kivitelezésére kiírt közbeszerzési szerződés módosításából, amelyet elsőként a Napi.hu ismertetett röviden.

A módosítás részletes leírásából kiderül, hogy a Dömpernek egy darab, az M85-ös gyorsforgalmi út és a 84-es út összekötését biztosító körforgalmi csomópontot kell megterveznie és kiviteleznie, erre pedig 3,76 milliárd forintot kap. Így az M85-ös Fertőrákostól a határig terjedő szakasza a korábbi 43,99 milliárd helyett 47,75 milliárd forintba kerül majd.

Turbófokozaton

A körforgalom ugyan kétsávos lesz (amit turbókörforgalomnak hívnak), de egy, a kivitelezési munkálatokra rálátó forrásunk szerint a 3,76 milliárd forintos ár így is nagyon eltúlzottnak tűnik.

Egy ilyen csomópont megépítése és kivitelezése ugyanis nem különösebben bonyolult, és forrásunk szerint nem kerülhet a többszörösébe annak, mint amennyibe egyébként a körforgalmi útpálya megépítése kerülne. Ebben az esetben pedig egy 64 méter külső átmérőjű műtárgyról beszélünk, vagyis ehhez kétszáz méternyi utat kell megtervezni és megépíteni.

A 3,76 milliárdos ár nagyságrendjének érzékeltetésére csak két egészen friss példát mutatunk be. Az osztrák Strabag Veszprémnél építi a 8-as főút és a 82-es út összekötését. Ennek során 1,1 kilométernyi 2×2 sávos út, 0,8 kilométer járda és bicikliút épül meg két körforgalommal hárommilliárd forintért.

A 67-es főút kaposfüredi elkerülő szakaszát december 19-én adták át. A kivitelező Duna Aszfaltnak 3,1 kilométernyi 2×2 sávos útpályát kellett megépítenie, valamint egy közúti hidat (felüljárót) és egy turbókörforgalmat. Ezért nyolcmilliárd forintot kapott a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-től. (A beruházás egyébként a tervezetthez képest négy hónappal korábban lett kész.)

Győrben 1,4 milliárd forintból építenek turbókörforgalmat LED-es közvilágítással, a közepében fénytoronnyal.

Indokolt?

Az M85-öst és a 84-est összekötő turbókörforgalom tehát nemcsak drágának tűnik más, hasonló beruházásokhoz képest, de forgalmi indokoltsága is megkérdőjelezhető. Az említett két út összekötésére ugyanis (mint címlapképünkön is jelöljük) már épül egy körforgalom. Ehhez képest készülhet el egy másik pár száz méterrel arrébb.

Igaz, az épülő csomópont nem kétsávos, de forrásunk szerint a legolcsóbb megoldás valószínűleg az lett volna, ha ezt "turbósítják fel", nem pedig teljesen újat építenek. Az egész M85-ös történethez egyébként hozzátartozik, hogy meglehetősen sajátos módon a határátkelőhelynél nem bontják le a még a rendszerváltás előtt a disszidálásokat megelőzni hivatott forgalomlassító elemeket.

Vagyis hiába lesz a turbókörforgalom, amely elvileg az áthaladás meggyorsítását célozza, nem sokkal később már forgalomlassító elemekbe futnak majd bele az autósok. Ráadásul a meglehetősen kátyús részek felújítása nem része az M85-ös kivitelezésének, így ehhez valószínűleg hozzá sem nyúlnak majd.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az említett 3,76 milliárd forint már nem feltétlenül a Dömperhez folyik majd be, hiszen – mint megírtuk korábban – a céget január 1-jétől megvásárolta a Duna Aszfalt. Ez a társaság Szíjj László érdekeltségébe tartozik, aki az egyik legbefolyásosabb kormányközeli üzletember (jachtjain többször pihentek már kormánytagok is), így elképzelhető, hogy az M85-ös kivitelezési szerződésének módosítása már az ő lobbierejének is köszönhető.

Van az a pénz

Ráadásul a korrupciós ügyekkel vádolt korábbi igazságügyi államtitkár, Völner Pál fiával kapcsolatba hozható Dömpernek – mint korábban szintén megírtuk – most minden pluszbevétel jól jön, a soproni elkerülő út alagútjának építése ugyanis csúszásban van, és várhatóan a költségek is jelentősen meghaladják majd a tervezetteket.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. nem válaszolt konkrétan arra a kérdésünkre, hogy milyen szempontok alapján döntöttek a körforgalom megépítése mellett, csak annyit írtak, hogy „a lehetséges műszaki megoldások vizsgálatát követően, a legmegfelelőbb műszaki megoldás kiválasztását követően kerültek a kiviteli tervek elkészítésre, engedélyeztetésre”.

A csomópont elhelyezésével kapcsolatban azt írták, azért volt rá szükség, „hogy az autóút továbbépítése esetén is funkcionális kapcsolatot biztosítson a 84. sz. főút és M85 autóút között. Az új feladat tehát nem klasszikus körforgalom építését jelenti, hanem egy 25 m sugarú, 2×2 sávos irányított áthaladású körforgalom építését, mely új végcsomópontként városkapu-funkciót is betölt majd.”

Végül a költségekkel kapcsolatban azt írták, azok tartalmazzák a „2×2 sávos visszakötést a 84. sz. főútba, portálépítést változó jelzésképű táblákkal, a Sopron felőli csomóponti ág kiépítését, közvilágítás kiépítését a körforgalom környezetében és a csatlakozó ágakon, közműkiváltásokat (T-Com, víz- és csatorna, ÜHK-alépítmény, rendszertechnika és energiaellátás), vízelvezetés biztosítását (árkok, átereszek, hossz- és keresztszivárgók, keresztcsatorna, surrantók, víznyelők), fémoszlopos vadvédő kerítés építését, növénytelepítést és a kiépítéshez szükséges ötütemű ideiglenes forgalomterelés kiépítését”. (Mint láttuk, Győrben is több kiegészítő munkát előírtak a kivitelezőnek, mégis sokkal alacsonyabb a költség.)

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG