Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A férfiaktól elkülönülve, de járhatnak egyetemre az afgán nők


Kenyérért sorban álló burkás nők egy kabuli pékségnél 2022. január 31-én
Kenyérért sorban álló burkás nők egy kabuli pékségnél 2022. január 31-én

Az afganisztáni állami egyetemek február 2-án nyitottak ki először azóta, hogy a tálibok tavaly átvették az ország irányítását. Néhány intézményben a női hallgatók is részt vehetnek az oktatásban, elkülönítve a férfiaktól.

A tálib kormányzat hivatalosan nem jelentette be a női egyetemi hallgatókkal kapcsolatos tervét, de oktatási tisztviselők a Reutersnek elmondták, hogy a nők azzal a feltétellel vehetnek részt az órákon, hogy elkülönítik őket a férfi hallgatóktól. A Reuters szemtanúja a keleti Dzsalálábád városában látta, hogy a női hallgatók egy külön ajtón keresztül lépnek be a Nangarhar Egyetemre, amely egyike a héten megnyíló nagy állami egyetemeknek.

A középiskolákban sok helyen továbbra sincs a lányoknak oktatás

1996 és 2001 közötti, korábbi uralmuk alatt a keményvonalas iszlamista tálibok a nőket és a lányokat kitiltották az oktatásból. A csoport szerint ez megváltozott, mióta augusztus 15-én a külföldi erők kivonulásával újra hatalomra kerültek. Terveiket illetően azonban homályosak voltak, és számos tartományban a középiskolás korú lányok még mindig nem térhettek vissza az iskolapadba.

Néhány magánegyetem újra megnyitotta kapuit, de sok esetben a női hallgatók nem térhettek vissza az órákra. A Nangarhar Egyetem egyik női orvostanhallgatója, aki biztonsági okokból kérte, hogy ne nevezzék meg, elmondta, hogy az órákat már nemek szerint szegregálták, de nem volt világos, hogy a férfi oktatók továbbra is taníthatják-e őket, vagy a tantermen kívül érintkezhetnek-e a férfi hallgatókkal. „Csak a tanulási műszakjaink vannak elkülönítve, bár azt mondták, hogy ne járkáljunk az egyetemen, amíg a fiúk ideje be nem fejeződik – mondta. – Minden változás és körülmény ellenére folytatni akarom, mert az oktatásom nem lehet hiányos” – tette hozzá.

Nincs hivatalos megerősítés

A nemzetközi közösség követelései középpontba helyezte a lányok és nők oktatását, mivel a tálibok több külföldi segélyt és a tengerentúli vagyonok befagyasztásának feloldását kérik. Az ENSZ kedd késő este dicsérte a női hallgatók felvételét az állami egyetemekre, annak ellenére hogy hivatalosan nem erősítette meg az afganisztáni vezetés.

Egy szintén a neve elhallgatását kérő oktatási tisztviselő elmondta, hogy az egyetemek különböző lehetőségeket kaptak a női hallgatók elkülönítésére, beleértve az elkülönített órákat és a lépcsőzetes nyitvatartást. Kálil Ahmad Bihszudval, a Nangarhar Egyetem vezetője a Reutersnek elmondta, hogy az intézményben a férfi és női hallgatók külön órákra járnak, és ez a gyakorlat már számos tartományban bevett gyakorlat.

Szerdán csak a melegebb tartományok egyetemei nyitottak ki. A hidegebb területeken, köztük Kabulban a felsőoktatási intézmények február 26-án kezdik újra a tanítást.

XS
SM
MD
LG