Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Autómentes marad a Lánchíd, fizetési felszólításokat küld ki a főpolgármester


A Lánchíd a felújított útpálya megnyitásának napján, 2022. december 16-án
A Lánchíd a felújított útpálya megnyitásának napján, 2022. december 16-án

A hévégén lezárult az első Budapesti Lakógyűlés, amelyen egyebek között arról kérdezték a fővárosiakat, hogy visszaengedjék-e az autókat a felújított Lánchídra. A válaszadók többsége azt szeretné, ha maradna a jelenlegi forgalmi rend – mondta Karácsony Gergely a lakógyűlés eredményét ismertetve.

Az első Budapesti Lakógyűlésen 1,4 millió 14 év fölötti, budapesti lakcímmel rendelkező lakos volt jogosult a részvételre, közülük 136.435 ezer ember válaszolt a négy kérdésre. Ezek egyike a Lánchíd forgalmi rendjére vonatkozott.

A válaszadók 79 százaléka arra voksolt, hogy a felújított híd maradjon autómentes, tehát a gyalogosokon kívül, akik hamarosan használhatják a hidat, a jövőben is csak a taxisok, a buszok, a motorosok és a biciklisek hajthatnak rá a hídra. A főpolgármester közölte, utasítja a Budapesti Közlekedési Központot (BKK), hogy véglegesítsék a híd jelenlegi forgalmi rendjét.

Az átadás pillanataiban tesztelte bringájával a Szabad Európa munkatársa a felújított Lánchidat, itt láthatja a tapasztalatokról készült videót: Elsőként kerékpárral a felújított Lánchídon

A hídhoz kapcsolódott a lakógyűlésen feltett négyből az, hogy ki kell-e fizetnie a kormánynak azt a hatmilliárd forintot, amelyet korábban megígért a híd felújítására. A válaszadók 93 százaléka gondolja úgy, hogy igen.

Ehhez kapcsolódóan: Főváros: Orbán Viktor egy nem létező szerződésre hivatkozik a Lánchíd-felújítás támogatása ügyében

Az egyik kérdés arra vonatkozott, igazságosnak tartják-e a budapestiek, hogy több mint tízszeresre emelte a kormány a főváros által fizetendő szolidaritási adó mértékét. Karácsony Gergely szerint a válaszadók több mint kilencven százaléka azt tartaná igazságosnak, amit Orbán Viktor ígért 2019 őszén, az önkormányzati választás után, hogy az új budapesti városvezetés pontosan olyan elbírálás alá esik majd, mint az előző. Karácsony szerint arról lehet vitázni, hogy nominálisan vagy reálértéken értendő az az adó, amit Budapestnek fizetnie kell, de úgy véli, hogy a tizenkétszeres adóemelés biztosan nem fér bele a miniszterelnöki adott szóba.

Ehhez kapcsolódóan: Karácsony Gergely: A főváros zsebében turkál a kormány, 25 milliárd a tét

Volt kérdés arról is, járjon-e kevesebb Combino a Nagykörúton, vagy ritkítsák-e a 3-as metró járatait. A válaszadók 88 százaléka voksolt nemmel ezere.

Karácsony úgy fogalmazott, hogy „a budapestiek döntöttek, mi pedig végrehajtjuk ezeket a döntéseket”. A főpolgármester bejelentette, hogy a lakógyűlés eredménye alapján levelet és fizetési felszólítást küld az építési minisztériumnak, a Pénzügyminisztériumnak és Orbán Viktornak is, utóbbinak azért, mert a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának jelenleg nincs vezetője a kormány oldaláról.

Összegezve a szavazás eredményét, Karácsony szerint a budapestiek a jót választották, a megszokás helyett a változást, a szószegés helyett az ígéretek betartását és a Budapest-ellenes politika helyett a Budapest-pártiságot. A lakógyűlés mintegy 130 millió forintjába került a fővárosnak.

Egyelőre nem látszik, hogy mi lesz a Biodómmal
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:18 0:00
  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG