Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Korrupcióellenes volt focista pályázik Peru elnöki székére


 George Forsyth Limában, Peru fővárosában, 2021. március 2-án.
George Forsyth Limában, Peru fővárosában, 2021. március 2-án.

George Forsyth egykori válogatott futballkapus is indul az áprilisi perui elnökválasztáson, és a korrupció felszámolásának ígéretével próbálja maga mellé állítani a dühös fiatalokat.

A 38 éves konzervatív férfi, akinek anyja volt szépségkirálynő, apja nagykövet Japánban, elemzők szerint az egyik fő esélyes az április 11-i választáson, bár sok még a határozatlan szavazó.

Forsyth ígéretet tett a makrogazdasági stabilitás fenntartására, ugyanakkor biztosítani akarja, hogy a lakosság jelentősebben profitáljon a bányajáradékokból a világ második legnagyobb rézkitermelőjének számító dél-amerikai országban.

Peruban a fiatalabb generációknak elegük van a korrupciós botrányokkal teli évtizedekből – mondta limai kampányirodájában a gyakran egyszerű farmert és pólót viselő korábbi futballista. „A fiatalságom pluszpont, megvan az energiám és az elszántságom, olyan nemzedéket képviselek, amely már nem hisz a politikusoknak” – húzta alá, hozzátéve, hogy a politikai elit korábbi tagjai félnek tőlük.

George Forsyth a sokszoros országos bajnok az Alianza Lima labdarúgóklubban, illetve hazája válogatottjában játszott, emellett tartalék kapus is volt a német Borussia Dortmundban. A politikába 2010-ben kóstolt bele először, helyi szinten.

Fellépés a korrupció ellen

Egyik központi témája a korrupcióellenes küzdelem. Ami indokoltnak is tűnik Peruban, ahol az utóbbi húsz évben öt korábbi államfő ellen indítottak eljárást korrupciós ügyekben, egy hatodik pedig öngyilkos lett, hogy elkerülje a pénzmosás miatti letartóztatást.

A perui kongresszus tavaly megszavazta Martín Vizcarra elnök elmozdítását korrupciós vádak miatt, amelyek azonban azóta sem nyertek bizonyítást a bíróságon. Kijelölt utódja kevesebb mint egy héttel a beiktatása után lemondani kényszerült a tüntetések miatt, és a törvényhozás akkori elnöke, Francisco Sagasi tölti be azóta a tisztséget.

Forsyth az általa alapított Nemzeti Győzelem párt élén a tavalyi felmérésekben még vezette a népszerűségi listát, szoros azonban a verseny közte, illetve a jelenleg legerősebbnek mért Yonhy Lescano populista törvényhozó és a gyakran Jair Bolsonaro brazil elnökhöz hasonlított, ultrakonzervatív üzletember, Rafael López Aliaga között. Szakértők szerint most a társadalmi szempontból liberális Forsyth elsődleges célja az, hogy a legtöbb voksot szerző két jelölt egyike legyen, és így továbbjusson a június 6-i második fordulóra.

„Peruban a választók meglehetősen ingatagok, máris azt nézik, hogy kinek van a legnagyobb esélye a végső győzelemre” – mondta Fernando Tuesta politikai elemző.

Csak egy csinos arc?

Az Ipsos felmérésében a négy legerősebb jelölt támogatottsága 8,1 és 11,3 százalék közötti, a választók harmada pedig továbbra is bizonytalan.

A korábban a főváros egyik kerületének polgármestereként dolgozó Forsyth-ot bírálói „Ken” gúnynéven emlegetik, Barbie baba izmos, jóképű barátjára utalva, kiemelve, nincsen meg a kellő tapasztalata az ország irányításához.

„Csak egy csinos arc, nem áll készen. Perunak egy bölcs elnökre van szüksége, aki kihúzza az országot ebből a válságból” – mondta a Reuters hírügynökségnek egy 45 éves irodai dolgozó.

Forsyth azonban úgy véli, éppen rá van szükség a bruttó hazai termék (GDP) tavalyi 11 százalékos csökkenésének visszafordításához és a politikába vetett bizalom megerősítéséhez. „Most a legfontosabb dolog a stabilitás, a bizalom légkörének megteremtése” – fogalmazott.

A múlttal való szakítás üzenete kedvező fogadtatásra talált a tavalyi tüntetéseket megindító perui fiatalság körében.

„Új fejezetet jelképez, nincs beszennyeződve” – mondta egy 32 éves utcai árus.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG