Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A fociban is a változások évei következnek


A budapesti Puskás Aréna 2020-ban
A budapesti Puskás Aréna 2020-ban

Az idei, vagyis valójában 2020-as Eb-t rendhagyó módon, több európai városban tartják, utána viszont az UEFA visszatérne a régi kerékvágásba. A FIFA viszont alaposan átalakítja a vb csoportmeccseit.

Talán véglegesen megváltoztatja a nemzetközi futballt is a koronavírus-járvány, de legalábbis a következő néhány világesemény biztosan különbözni fog a korábban megszokottaktól. Az első rendhagyó bajnokság a járvány miatt az idei nyárra halasztott Euro 2020 lesz.

Páneurópai bajnokság

Az UEFA akkori elnöke, Michel Platini még kilenc éve vetette fel, hogy az Európa-bajnokság meccseit nem egy vagy két országban, hanem a kontinensen elszórva kellene megrendezni. A terv végül idén megvalósul: a bajnokság június 11-én kezdődik, és a csapatok Glasgow-tól Szentpétervárig számos európai városban, többek között Budapesten is pályára lépnek.

Az Eb szervezésében már 2016-ban történt egy fontos változás, a korábbi 16 helyett 24 csapat juthatott be a bajnokságba (így kerülhetett be hosszú idő után először Magyarország is). Az egyenes kieséses szakaszba továbbra is négyes csoportokból lehet bekerülni – nem úgy, mint a jövőbeli FIFA-világbajnokságon.

Vége a négyes csoportnak

Bár a négyes csoportok 1958 óta a férfi futball részei, a 2022-es katari világbajnokság lesz az utolsó, ahol így mérkőznek meg a válogatottak az első fordulóban. 2026-ban Észak-Amerikában rendezik a vb-t, ahol 16 csoport lesz, egyenként három válogatottal. Ezek két-két meccset játszanak egymással, majd a legjobbak bekerülnek a legjobb 32 közé, az egyenes kieséses szakaszba.

Magyarország az Euro 2020-on
Magyarország a 2020-as Eb-n az F csoportba került, ahol Németországgal, Portugáliával és Franciaországgal kell megmérkőznie. A magyar fővárosban a Puskás Aréna három csoportmeccsnek (a magyar válogatott és három csoportbeli ellenfelének mérkőzése) és egy nyolcaddöntőnek ad otthont. A magyar válogatott először hazai pályán, június 15-én 18 órától játszik a portugálokkal és 19-én 15 órától a franciákkal, majd 23-án 21 órától a németekkel Münchenben.


Az gazdasági okokból nem valószínű, hogy a vb-hez hasonlóan az Eb-csoportszámot is bővítenék: a szövetség egyik fő bevételi forrása a közvetítési jogok értékesítése, de egy nagyobb ligában több, tét nélküli meccs közvetítése kevésbé lenne jövedelmező. A 2020-as bajnokság elhalasztása így is eurómilliókba került, így nem valószínű, hogy a következő egy-két alkalommal komoly kockázatot vállalna az UEFA.

Olaszország vagy Törökország lehet a befutó 2028-ban

A következő, 2024-es Eb szintén különbözik majd az előtte lévőtől: Aleksander Ceferin, az UEFA jelenlegi elnöke azt mondta, a több országban lejátszott bajnokság csak a 2020-as bajnokság sajátja lesz. 2024-ben már egyedül Németország rendezi a bajnokságot: a meccseket 10 stadionban tartják, amelyek közül kilencet már ismerhetnek a szurkolók, hiszen ezekben játszották a 2006-os vb mérkőzéseit is – a németországi vb a közelmúlt egyik legnépszerűbb sporteseménye volt, az európai szurkolók különösen értékelték, hogy vonattal, ingyenjegyekkel is eljuthattak a helyszínekre.

Az eggyel későbbi, 2028-as EB a tervek szerint szintén a hagyományos formában zajlik majd, de az esemény részleteit még nem közölte az UEFA. A szövetség a következő másfél évben választja ki a rendező országot vagy országokat. Egyedüli rendezésre viszonylag kevés országban van meg az infrastruktúra, például Angliában, Spanyolországban és Oroszországban. Esélyes lehet még Olaszország és Törökország is, amelyek korábban felmerültek mint a 2020-as Eb házigazdái is. A házigazda kiválasztásánál fontos szempont az is, melyik európai ország ad majd be pályázatot a 2030-as világbajnokság rendezésére.

Készült az AP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG