Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A francia elnök továbbra sem zárja ki katonák küldését Ukrajnába


A francia elnök Párizsban 2024. április 24-én
A francia elnök Párizsban 2024. április 24-én

Emmanuel Macron megerősítette: ha Oroszország áttöri a frontvonalakat, fel fog vetődni a katonák Ukrajnába vezénylésének lehetősége, ha a kijevi vezetés kéri.

A francia elnök a The Economist című lapnak adott interjúban a nyugati katonák esetleges Ukrajnába küldéséről szóló korábbi, nagy vitát kavaró kijelentése kapcsán leszögezte: „Nem zárok ki semmit, mert olyasvalakivel nézünk szembe, aki nem zár ki semmit.”

Egyes elemzők úgy vélik, hogy Oroszország nagyszabású újabb offenzívára készül Ukrajnában.

„Amennyiben Oroszország úgy dönt, hogy továbbmegy, mindenképp fel fogjuk tenni magunknak ezt a kérdést” – mondta, szóban forgó nyilatkozatát pedig „stratégiai ébresztőnek” nevezte kollégái számára.

Macron hangsúlyozta, hogy Oroszország fenyegetést jelent Európa biztonságára, a Kreml láthatóan a regionális destabilizációban érdekelt.

Ehhez kapcsolódóan: Putyin „tragikus” következményekre figyelmeztetett a nyugati katonák Ukrajnába küldése esetére

„Világos stratégiai célkitűzésem van: Oroszország nem győzhet Ukrajnában. Ha Oroszország győz Ukrajnában, nem lesz biztonság Európában” – húzta alá.

„Ki tud még úgy tenni, hogy Oroszország ott meg fog állni? Mekkora biztonságban lenne ebben az esetben a többi szomszédos ország, Moldova, Románia, Lengyelország, Litvánia és a többi?” – tette fel a kérdést.

Az államfő úgy vélekedett, hogy minden európai nacionalista „rejtett brexitpárti”, ugyanazok a hazugságok jellemzik ezeket az erőket.

Példaként hozta fel erre a francia közvélemény-kutatásokban jelenleg vezető szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülést (RN).

Ehhez kapcsolódóan: Fiatalos lendületet kapott a francia szélsőjobboldal a 28 éves pártelnökkel

„Az RN ki akart vonulni Európából, az euróból, mindenből. Már nem mond semmit. Kihasználja Európa előnyeit, miközben el akarja pusztítani, anélkül hogy bármit is mondana. Ez igaz minden országban” – figyelmeztetett.

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés egykori vezetője és többszörös korábbi elnökjelöltje eközben arra buzdította a francia szavazókat, hogy mérjék a lehető legpusztítóbb választási vereséget Macron pártjára.

„Fel kell tartóztatnunk őket, meg kell büntetnünk őket, menesztenünk kell őket” – hangoztatta pártja perpignani kongresszusán.

„A lehető legpusztítóbb választási büntetést kell mérnünk a hatalmon lévőkre” – tette hozzá.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG