Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fiatalos lendületet kapott a francia szélsőjobboldal a 28 éves pártelnökkel


Jordan Bardella és Marine Le Pen a francia fővárosban 2022. november 5-én
Jordan Bardella és Marine Le Pen a francia fővárosban 2022. november 5-én

Nagy előretörést vár a francia Nemzeti Tömörülés a júniusi európai parlamenti (EP-) választásoktól, amiben jelentős szerepe lehet a most 28 éves, karizmatikus Jordan Bardellának is, aki 2021-ben vette át a párt vezetését Marine Le Pentől.

Marine Le Pen az utóbbi több mint tíz év során keményen dolgozott azon, hogy megszabadítsa pártját rasszista és antiszemita imázsától, amely főleg apjához, az alapító Jean-Marie Le Penhez kötődik.

Szakértők szerint a Nemzeti Tömörülés (egykori Nemzeti Front) a következő, 2027-es elnökválasztáson is őt fogja indítani, immár negyedik alkalommal, és akár esélye is lehet a győzelemre.

Ennek ellenére pártelnökké választása óta Jordan Bardella jelenléte is egyre láthatóbb a belpolitikában, hatékony tandemet alkotnak a nemzetgyűlési frakciót vezető Marine Le Pennel.

Ehhez kapcsolódóan: Így épült ki Orbánék kapcsolata az új francia szélsőjobboldallal

Nemrégiben egy kampányesemény a délnyugati Royanban jól demonstrálta a számos TikTok-követővel rendelkező Bardella népszerűségét.

„Megvan, megvan!” – kiáltott fel vidáman egy fiatal szavazó, miután a hosszú sort kiállva sikerült közös fényképet készítenie a politikussal.

Elemzők ugyanakkor rámutattak, hogy Bardella feltűnése nem forradalmasította a Nemzeti Tömörülés világképét, a párt például továbbra is élesen kiáll a tömeges bevándorlással és a francia gazdák érdekeit sértő környezetvédelmi intézkedésekkel szemben.

A közönség ennek ellenére lelkesedett a friss lendületért, amikor bemutatta a választási programot Royanban.

„Fiatal, ambiciózus, megközelíthető (…) A fiatalok szemében ő jelképezi most Franciaország jövőjét. Ő a megmentőnk” – mondta a 23 éves Louis Vergnaud.

„A fiatalságot képviseli. Soha nem szavaztam egy Le Penre sem. De volt egy megújulás, ami nagyon jó” – jelentette ki a hatvanas éveiben járó Agnès.

Ehhez kapcsolódóan: Kinevezték Franciaország eddigi legfiatalabb, egyben első nyíltan meleg miniszterelnökét

„Az egyik előny, amivel Jordan Bardella rendelkezik Marine Le Pennel szemben, hogy nem Le Pennek hívják” – értett egyet Mathieu Gallard, az Ipsos politológus munkatársa.

A Nemzeti Tömörülésre mára egyértelműen a legfőbb ellenzéki pártként tekintenek az emberek – tette hozzá.

A siker alapját azonban Le Pen tette le, akinek vezetésével a párt rekordszámú képviselői helyet nyert el a 2022-es parlamenti választáson.

Friss közvélemény-kutatások szerint az EP-választáson a Nemzeti Tömörülés 32,5 százalékra számíthat, míg az Emmanuel Macron elnök vezette erő mindössze 18-ra.

Ehhez kapcsolódóan: A jogállami erőfeszítéseket is veszélybe sodorhatja egy európai jobbra tolódás

Bardella gondosan kommunikált élettörténete – olasz bevándorlók leszármazottjaként egy szegényebb párizsi külvárosban nőtt fel – éles kontrasztban áll a Jean-Marie Le Pen által egy impozáns kastélyból vezetett egykori Nemzeti Front képével.

Ám felemelkedése nem volt teljesen mentes a botrányoktól. Egy televíziós csatorna korábban arról számolt be, hogy még helyi politikusként egy névtelen Twitter-fiókról osztott meg rasszista üzeneteket. Ezt Bardella határozottan tagadta, pártja pedig közölte, hogy jogi lépéseket tesznek a társaság ellen.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG