Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A gyermekvédelemre hivatkozva Kirgizisztánban betiltották a TikTokot


A TikTok logója
A TikTok logója

A kormány a gyerekek mentális egészségére gyakorolt káros hatásra hivatkozva helyezte tiltólistára a világszerte rendkívül népszerű kínai videómegosztó alkalmazást, azonban sokan a szólásszabadság és az információáramlás további korlátozását emlegetik.

A biskeki kulturális minisztérium a döntés végrehajtására szólította fel a digitális fejlesztési szaktárcát.

„Meg kell jegyezni, hogy a TikTok rövid klipek virtuális birodalmában köti le a felhasználóit, a tizenévesek pedig megpróbálnak utánozni bizonyos dolgokat, amelyeket ezekben a videókban láttak, és némelyik veszélyezteti az életüket” – írták.

A vállalat még nem reagált az intézkedésre, de korábban közölte, hogy megfelelő biztosítékok vannak érvényben a kiskorúak védelmére és a tartalom szűrésére vonatkozóan.

Ehhez kapcsolódóan: Miért tekint nemzetbiztonsági veszélyként a TikTokra az Egyesült Államok?

Az információkhoz való hozzáférés amúgy is fontos téma mostanában Kirgizisztánban, ahol a hatalom sokak szerint jelentősen megnehezítette a szólásszabadság gyakorlását.

A közép-ázsiai állam vezetésével szemben kritikus, korrupciós ügyekre szakosodott Kloop online portál a napokban arról számolt be, hogy a hatóságok elrendelték tevékenysége felfüggesztését.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet a döntés visszavonására szólította fel az illetékes szerveket, hangsúlyozva, hogy a kirgiz kormány megpróbálja elnyomni a szólásszabadságot.

„A Kloop Media elleni per a legutóbbi a sajtó- és véleményszabadság elleni támadások sorozatában. Nem egyeztethető össze sem az ország nemzetközi emberi jogi kötelezettségeivel, sem a tagságával az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában” – közölte Syinat Sultanaliyeva, a HRW kutatója.

„A kirgiz hatóságoknak azonnali hatállyal el kellene állniuk a pertől, illetve be kellene szüntetniük az ország független médiájának zaklatását” – tette hozzá.

Hasonló nyilatkozatot tett közzé egy nappal korábban a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű szervezet is.

A közép-ázsiai ország közül továbbra is Kirgizisztánban a legszabadabb a sajtó és a társadalom, azonban a kormány egyre keményebb eszközökkel dolgozik az ellenőrzés erősítésén. Több bloggert is őrizetbe vettek például kritikus bejegyezései miatt.

Ehhez kapcsolódóan: Visszavonta a bíróság a Szabad Európa kirgiz szolgálatának betiltását

Több mint húsz személy ellen zajlik jelenleg is büntetőeljárás, amiért tiltakozásukat fejezték ki a tavalyi, vitatott kirgiz–üzbég határmegállapodással szemben.

A Riporterek Határok Nélkül friss sajtószabadság-ranglistáján Kirgizisztán ötven helyet zuhant, így mára a 122. a vizsgált 180 ország közül.

XS
SM
MD
LG