Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A hadsereg főhadiszállásánál is tiltakoznak Izraelben Netanjáhú igazságügyi reformjának ellenzői


Tiltakozás az igazságügyi reform ellen Tel Avivban 2023. július 18-án
Tiltakozás az igazságügyi reform ellen Tel Avivban 2023. július 18-án

Az izraeli tüntetők autópályákat torlaszoltak el, és a tel-avivi tőzsde, valamint a hadsereg főhadiszállása előtt gyülekeztek kedden a Benjámín Netanjáhú miniszterelnök tervezett igazságügyi reformja ellen hirdetett legújabb országos demonstráción.

A tiltakozásra azután kerül sor, hogy a miniszterelnök régi szövetségesei a jövő héten várható szavazás előtt átnyomtak egy vitatott jogszabályt az egyik parlamenti bizottságon.

A nap folyamán további tüntetéseket terveznek.

A demonstrálók – köztük sok tartalékos katona – láncot alkottak, és elzárták a Kiria, a Tel-Aviv központjában található izraeli katonai főhadiszállás egyik bejáratát. A tel-avivi tőzsde előtt füstbombákat gyújtottak, doboltak és jelszavakat kiabáltak, táblákat emeltek a magasba „Mentsük meg startupországunkat” és „A diktatúra megöli a gazdaságot” felirattal.

Mások a Hisztadrut, Izrael legnagyobb szakszervezetének székhelye előtt tüntettek, és azt követelték, hogy az érdekképviselet hirdessen általános sztrájkot – a lépés megbéníthatná az ország gazdaságát. A tüntetők az épület előtt állványt emeltek, és kitűzték rá a tartalékosok tiltakozó zászlóit. A szakszervezet márciusban sztrájkot hirdetett, ami hozzájárult ahhoz, hogy Netanjáhú akkor befagyasztotta igazságszolgáltatási reformját.

Ehhez kapcsolódóan: Magyar holokauszttúlélő az izraeli tüntetők között

A 48 éves Itai Bar Natan, aki egy izraeli startup pénzügyi igazgatója, azt mondja: elég dühös ahhoz, hogy felmásszon az állványra, és ott lengesse a „Brothers in arms” (Bajtársak) feliratú zászlót.

„Ez a kormány teljesen őrült. Féltjük a demokráciánkat, féltünk mindent, amit felépítettünk – ezért harcolunk itt – mondja Natan. – A ciszjordániai telepesek, a gazdaság, a korrupció – mindez ugyanannak a dolognak a része.”

Netanjáhú Izrael 75 éves történetének legultranacionalistább és vallásilag legkonzervatívabb kormányát vezeti. Röviddel decemberi hivatalba lépése után drasztikus változtatások sorát javasolta az ország igazságszolgáltatásában. A kabinet négy éven belül az ötödik választás után került kormányra, amelyek mindegyikét népszavazásnak tekintették a korrupciós vád alatt álló Netanjáhú alkalmasságáról a miniszterelnöki posztra.

A hetente megtartott tömeges tüntetések miatt Netanjáhú márciusban felfüggesztette a reformot, de múlt hónapban úgy döntött, hogy újraéleszti a tervet, miután a politikai ellenzékkel folytatott kompromisszumos tárgyalások kudarcba fulladtak.

Ehhez kapcsolódóan: Izraeli főügyész: Netanjáhú megsértette az összeférhetetlenségi szabályozást

A törvényjavaslatok nagyobb ellenőrzést biztosítanának a jogalkotóknak a bírák kinevezése felett, és felhatalmaznák a parlamentet a legfelsőbb bíróság határozatainak megsemmisítésére, illetve a bírósági felülvizsgálaton át nem engedett törvények elfogadására.

A parlamentben ezen a héten tárgyalt törvényjavaslat megszüntetné a legfelsőbb bíróság lehetőségét az általa észszerűtlennek ítélt kormányzati döntések megsemmisítésére. A bírák ezt az „észszerűségi záradékot” használták fel arra, hogy meghiúsítsák Netanjáhú egyik kulcsfontosságú szövetségesének belügyminiszteri kinevezését, miután az illető adóelkerülés vádjával 2021-ben vádalkut kötött.

Netanjáhú és szövetségesei szerint az intézkedésekre azért van szükség, hogy megfékezzék a nem választott bírákból álló, szerintük politikailag túlzottan aktív legfelsőbb bíróságot. Bírálói arra hívják fel a figyelmet, hogy az igazságügyi reform Netanjáhú és szövetségesei kezében fogja összpontosítani a hatalmat, és aláássa a fékek és ellensúlyok rendszerét az országban.

Azt is mondják, hogy Netanjáhú esetében összeférhetetlenség áll fenn, miután a kormányfő ellen eljárás folyik csalás, hivatali hatalommal való visszaélés és kenőpénz elfogadása vádjával.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG