Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Hamász központjait bombázta Izrael Gázában


Műholdfelvételen a gázai bombázások nyomai, május 12-én
Műholdfelvételen a gázai bombázások nyomai, május 12-én

Izrael állítása szerint a Hamász használta parancsnokságnak azt az épületet, ahol az Al Jazeera televízió és az Associated Press hírügynökség szerkesztőségei is működtek Gázában. A központot a támadás előtt evakuálták, de így is 153 halálos áldozata van az egy hete tartó harcoknak.

Vasárnap ül össze az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megtárgyalja az izrael-palesztin konfliktus újabb hullámát, ami évek óta nem látott intenzitással lángolt fel újra az elmúlt héten. Miután Jeruzsálemben és Ciszjordániában zavargások törtek ki, a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista militáns szervezet rakétákkal kezdte támadni a közeli izraeli városokat, amire Izrael légicsapásokkal és tüzérségi támadással válaszolt.

Orvosok jelentése szerint, a sűrűn lakott Gázában már 174-an haltak meg a bombázásokban, köztük 42 gyerek. A Hamász rakétatámadásainak Izraelben 10 áldozata volt, köztük két kiskorú halt meg.

Evakuálni kellett a hírügynökségeket

Egyelőre nem látni előjelét annak, hogy enyhülne az erőszak, miután mindkét fél a harc folytatását ígérte. A feszültséget tovább erősíti a gázai al-Dzsala épületet ért izraeli légicsapás is.

Az irodaházat vasárnap vette célba az izraeli légierő, miután felszólították a civileket, hogy hagyják el az épületet, ahol többek között az amerikai Associated Press (AP) hírügynökség és a katari Al Jazeera televízió gázai szerkesztősége is működött. Az izraeli hadsereg elmondása szerint az épület jogos katonai célpont volt, hiszen a Hamász is itt rendezett be parancsnokságot.

Az AP azonban a támadást elítélő közleményben azt írta, nincs tudomásuk arról, hogy a Hamász jelen lett volna az épületben, és felszólította Izraelt, tegyék közzé, milyen bizonyítékaik voltak az ottani parancsnokság létezésére.

Rakétatámadások Gázában - a Vaskupola sem tud minden rakétát elhárítani
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:44 0:00

Izraeli oldalon is vannak áldozatok

Bár a Hamász nem erősítette meg, hogy használták volna az épületet, később 120 rakétát lőttek ki Izraelre, elmondásuk szerint az al-Dzsala épület felrobbantására válaszul. A lövedékek nagy részét az izraeli légvédelem elfogta, és több rakéta meghibásodott, és Gázában ért földet. Néhány rakéta azonban így is elérte Tel Avivot és a dél-izraeli Beér-Seva városát, ahol az emberek óvóhelyeken kerestek menedéket. Menekülés közben 10 ember így is megsérült, mondták helyi orvosok.

Az állítólagos Hamász-parancsnokság mellett az izraeli légierő a terrorszervezet gázai vezetőjének, Jehja Al-Szinvarnak az otthonát is támadta vasárnap reggel. Szinvart 2011-ben, egy fogolycsere-egyezmény részeként engedték ki a börtönből, cserébe a Hamász szabadon engedte a több mint öt évig fogva tartott izraeli katonát, Gilad Shalitot. Egyelőre egyik fél sem közölte, hogy a reggeli támadásnak vannak-e sérültjei vagy halottjai.

Jeruzsálem-intifáda

A Hamász, amely az elmúlt két évben nagyrészt felfüggesztette Izrael támadását, a kelet-jeruzsálemi összecsapásokra válaszul kezdte újra a rakétatámadásokat. Jeruzsálemben több palesztin család kilakoltatása, izraeli szélsőségesek felvonulásai, valamint az iszlám egyik legszentebb helyének számító Al-Aksza mecsete lezárása miatt szabadultak el az indulatok a Ramadán időszakában. A konfliktus hátteréről itt olvashat bővebben.

Jeruzsálem után az összecsapások a palesztinok lakta, izraeli megszállás alatt álló Ciszjordániára is átterjedtek, itt az elmúlt héten 12 palesztin életét vesztette.

Az összecsapásokra hivatkozva a Hamász új intifádát (felkelést) hirdetett. Hétfő óta a Hamász, az Iszlám Dzsihád és más, Gázában működő militáns csoportok több mint 2.000 rakétát lőttek ki az izraeli hadsereg elmondása szerint. Izrael válaszul több mint 1.000 célpontot bombázott Gázában.

XS
SM
MD
LG