Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tovább folyik a rakétaháború, Izrael fokozta gázai offenzíváját


Izraeli katonák egy tüzérségi egység mellett a Gázai övezet határa közelében, 2021. május 14-én
Izraeli katonák egy tüzérségi egység mellett a Gázai övezet határa közelében, 2021. május 14-én

Izrael légicsapások mellett már tüzérségével is támadott különböző célpontokat a Gázai övezetben, miután az ott működő iszlamista fegyveres csoportok, a Hamász és az Iszlám Dzsihád tovább folytatták rakétatámadásaikat. Szárazföldi műveletekre nem került sor.

Az izraeli hadsereg (IDF) arról számolt be, hogy csapatokat von össze a határ mentén, illetve behívtak hétezer tartalékost, miközben folytatódik a rakétaháború a felek között, amelyben a héten már legalább 100 palesztin, illetve nyolc zsidó életét vesztette. Az áldozatok között gyerekek is vannak mindkét oldalon.

„Mondtam, hogy nagy árat fizettetünk a Hamásszal. Ezt tesszük, és továbbra is ezt fogjuk tenni” – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

A sajtóban előző nap felröppentek hírek egy izraeli szárazföldi offenzívával kapcsolatban, egyes jelentésekben azt írták, hogy különböző egységek már be is hatoltak Gázába, amit azonban a hadsereg később cáfolt, kiemelve, mindössze annyi az új fejlemény, hogy már tüzérséggel is támadnak célpontokat az övezetben.

A Gázai övezetet uraló Hamász szóvivője hangsúlyozta, egy izraeli szárazföldi offenzíva jó alkalom lenne arra, hogy elfogják az „ellenség” több katonáját.

Nem enyhül a feszültség

Egyelőre nincs jele a feszültség enyhülésének, Izraelben több helyen zavargások, valamint összecsapások voltak a zsidó és az arab lakosság között, felgyújtottak egy zsinagógát is, megtámadtak több rendőrőrsöt. A körülbelül 9,3 milliós ország lakosságának 20 százalékát teszik ki a palesztinok.

Beni Ganz izraeli védelmi miniszter bejelentette, hogy elrendelte a biztonsági erők „masszív megerősítését” a vegyes lakosságú településeken a rend helyreállítása érdekében.

Lódban egy fegyveres palesztin férfi csütörtökön tüzet nyitott zsidók egy csoportjára, ketten megsebesültek.

Micky Rosenfeld rendőrségi szóvivő elmondta, hogy több városban olyan szintet ért el mára az erőszak, amilyet évtizedek óta nem lehetett látni, a hatóságok „szó szerint pogromokat akadályoznak meg”.

A muzulmán szent böjti hónap, a ramadán végét jelző háromnapos ünnep, az íd al-fitr kezdetén, csütörtök este jórészt üresek voltak az utcák Gázában, máskor ilyenkor tele vannak a közterek.

Csütörtök éjjel Libanon déli részéből is rakétákat lőttek ki Izrael felé. Ezek végül a tengerbe zuhantak, a történtek azonban sokakat aggodalommal töltenek el, hogy újabb front nyílhat a fegyveres konfliktusban.

Nemzetközi erőfeszítések

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa vasárnap ismét összeül, hogy megvitassa a helyzetet. Joe Biden amerikai elnök eközben telefonon beszélt Benjámin Netanjahuval a feszültség csillapításáról, ugyanakkor támogatásáról biztosította az izraeli kormányfőt, mondván, izraeli részről „nem történt jelentős túlreagálás”. Kijelentette, a cél „eljutni egy olyan pontra, ahol számottevően mérsékelhetők a támadások, s különösképpen a rakétacsapások, amelyeket válogatás nélkül indítanak különböző népességközpontok ellen”.

Az egyiptomi kormány képviselői Izraelbe utaztak tárgyalni egy esetleges tűzszünetről, az ország a múltban is többször lépett fel közvetítőként a szemben álló felek között.

Az IDF a Hamász több vezetőjével végzett, több rakétalétesítményét és fegyverraktárát lerombolta, a légicsapások következtében Gázában összedőlt három magas épület, köztük egy 13 emeletes toronyház is, amelyben a szervezet televíziós csatornája működött.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint palesztin részről eddig 119 ember esett áldozatául a rakétázásnak, köztük 28 gyerek, illetve több mint 600-an megsebesültek.

Rakéták ezrei

Izraelt éles nemzetközi bírálatok érik a polgári áldozatok miatt, azonban a kormány szerint ezért a Hamász tehető felelőssé, ugyanis civil területekről indítja rakétáit, így veszélyeztetve a lakosságot.

Május 10. óta a Hamász és az Iszlám Dzsihád mintegy 2000 rakétát lőtt ki Izraelre a hivatalos adatok szerint. Az IDF több mint 600 légicsapást hajtott végre a sűrűn lakott, kétmilliós Gázai övezetben.

A mostani összecsapásokhoz vezető konfliktus egy hónapja kezdődött, amikor Izrael betiltott több palesztin rendezvényt a vallási szempontból egyébként is érzékeny muszlim szent hónap, a ramadán időszakában. A korlátozások feloldása után tovább növelte a feszültségeket azzal, hogy Jeruzsálem keleti részén ki akartak lakoltatni több tucat palesztin lakost.

Rakétatámadások Gázában - a Vaskupola sem tud minden rakétát elhárítani
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:44 0:00
Készült az AFP, az AP, a BBC és a dpa tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG