Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A harmadik oltás és hetvenszázalékos átoltottság után visszatért a normális élet Dániában


Várakozó vendégek egy dániai szórakozóhely előtt 2021 áprilisában
Várakozó vendégek egy dániai szórakozóhely előtt 2021 áprilisában

Dánia lett hosszú idő óta az első európai ország, ahol semmilyen Covid-korlátozás nincs érvényben. A skandináv országban hetven százalék feletti az átoltottság, az új fertőzések száma továbbra is alacsony.

Közel két év után tényleg visszatért a normális kerékvágásba Dánia, ahol pénteken feloldották az utolsó járványügyi korlátozásokat is. Ezzel jelenleg Dánia az egyetlen olyan európai ország, ahol nincs Covid-korlátozás, és mindenhova be lehet lépni akár oltási igazolás nélkül is.

Az idősek 96 százaléka védett

Dániában augusztus 1-jén megszüntették a Covid-útlevél követelményét a múzeumokban és az ötszáz főnél kevesebb embert befogadó beltéri rendezvényeken, majd a nagyobb rendezvények esetében eltörölték. Utolsóként az éjszakai szórakozóhelyekre vonatkozó szabályt oldották fel, eddig ugyanis ezekbe csak oltási igazolással lehetett belépni.

Dániában augusztus vége óta csökken az új fertőzések száma, ezzel párhuzamosan az oltási arányok is emelkedtek, mostanra a teljes lakosság több mint hetven százaléka védett. A leginkább veszélyeztetett, 65 évnél idősebb korosztályban 96 százalékos az oltottság.

Napi ötszáz fertőzés alatt marad a szabadság

Egy dániai lakos szerint az utolsó korlátozások feloldása felszabadító volt a kemény világjárványos küzdelem után. „Ez kemény pár év volt. Három gyerekem van, és magántanulói oktatásban részesültünk, sok nehéz nap volt” – mondta Klaus Sylvester.

Dánián kívül júniusban rövid időre Izlandon is azt jelentették be, hogy vége a járványügyi veszélyhelyzetnek, ám hamarosan ismét emelkedni kezdett a fertőzések száma, így nem sokkal később újra korlátozásokat vezettek be.

A dán hatóságok azt mondják, a mostani állapotot akkor lehet fenntartani, ha a napi Covid-fertőzések száma nem éri el az ötszázat és 0,7-es szaporodási rátáját. A kormány ezzel kapcsolatban optimistának mutatkozott, de aggodalomra adhat okot, hogy az Egészségügyi Világszervezet európai igazgatója, Hans Kluge a héten arra figyelmeztetett, hogy a vakcinák valószínűleg nem fogják végleg megszüntetni a járványt.

Engedélyezték a harmadik oltást

„Az oltás segít megelőzni a súlyos betegséget és a halálozást, de a vírus valószínűleg még évekig jelen lesz, mivel mutálódik – mondta Kluge. – Meg kell terveznünk, hogyan lehet fokozatosan hozzáigazítani az oltási stratégiánkat az endémiás terjedéshez, és hiteles ismereteket kell gyűjtenünk a további oltások hatékonyságáról.”

A korábbi koronavírusnál sokkal fertőzőbb delta-variáns és más mutációk elleni védekezés érdekében Dánia csütörtöktől lehetővé tette, hogy a veszélyeztetett csoportok harmadik dózist is kapjanak a védőoltásból. Magnus Heunicke egészségügyi miniszter szerint a vakcinák fontos szerepet játszanak abban, hogy az ország visszatérjen a normális kerékvágásba, de – mint mondta – „ez nem jelenti azt, hogy nem lesz semmilyen veszély az úton”.

„A vírus többször mutálódott, ezért nem tudok garanciát vállalni. De mivel ennyi embert beoltottak, jól felkészültünk” – fogalmazott a TV2 dán televíziónak adott interjúban.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG