Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: a hatósági ár béklyójában vergődnek a távhőcégek is


(képünk illusztráció)
(képünk illusztráció)

A legfontosabb cikkeink csütörtök reggel: a delta variáns veszélyesebb az 5-11 éves gyerekekre, pert nyert a kishantosi biogazdaság az állammal szemben, távfűtéses ráfizetés a hatósági árak miatt.

Sokkal több 5-11 éves betegszik meg, mint az előző járványhullámokban, és sokkal többen kerülnek kórházba – figyelmeztetett a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Havasi Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy a delta variáns más lefolyású betegséget okoz a gyerekeknél. Szerinte 90 százalék feletti átoltottság kellene ahhoz, hogy megálljon a fertőzés a gyermekek között. Összegyűjtöttük azt is, jelenleg mit lehet tudni a frissebb, omikron variánsról.

Omikron: Fertőzőbb-e az új Covid-variáns, mint a delta?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:24 0:00

Szerda óta 10.466 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. 218 ember halálát hozták összefüggésbe a járvánnyal. Kórházban 7450 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 550-en vannak lélegeztetőgépen. Több európai uniós tagország felajánlotta Németországnak kórházi ápolásra szoruló betegek átvételét. Ausztriában egy javaslat szerint bírságot kapnának az oltatlanok.

Az európai adatok szerint minden évben Franciaországban születik a legtöbb gyermek veleszületett toxoplazmózissal. A magas esetszám a szigorú terhesgondozási protokollnak tudható be, amelynek része a szűrés, a laboratóriumi vizsgálatok, illetve a fertőzöttek nyomon követése. Megfelelő tájékoztatás mellett a magzatra veszélyes szövődmények megelőzhetők, ha időben felismerik a betegséget. Itthon nem kötelező a toxoplazmaszűrés.

Kishantos nyert, a termés odaveszett

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és a Greenpeace Magyarország a Kúrián is győzött a magyar állammal szemben. A jogerős ítélet értelmében a biogazdaságnak nem kell megfizetnie a tőle elvett földek őrzésének költségét. A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ 1998 és 2013 között bérelt földterületet az NFA-tól, de a hivatal a szerződés lejártával új bérlőket választott ki, akik 2014-ben birtokbavétel címén megsemmisítették az akkor nagyjából 117 millió forintot érő növényeket.

Kikerült az Országgyűlés elnökének honlapjára Kövér László korábban kiszivárgott, botrányt okozó beszédének leirata, amely azonban több ponton eltért a Direkt36 által megszerzett hangfelvételtől. Az Országgyűlés sajtóirodája elismerte, hogy a házelnök felolvasás közben változtatott a beszéden „néhány, az érdemi részt nem érintő ponton”, és ezek hozzájuk nem jutottak el.

Bajban vannak a távhőcégek a gázáremelkedés miatt, mivel a háztartásoknak csak a rezsicsökkentett hatósági áron adhatják a szolgáltatást. Infografikánkban bemutatjuk, hány lakásban van távfűtés, illetve hány budapesti otthont érinthet a probléma.

Szolidaritás, együttműködés

Miközben az Európai Parlament megkezdte a migrációs jogszabálycsomag tárgyalását, az Európai Bizottság a kanyarban előz, és olyan ideiglenes intézkedések bevezetését javasolja a keleti határszakaszon, amelyek a még el nem fogadott új paktumban is benne vannak. Az EP-ben továbbra is mást gondolnak a szolidaritásról, mint a tagállamok egy része – mindenekelőtt Magyarország.

Megalakulóban van az új kormány Németországban. A szociáldemokraták, a zöldek és a liberálisok által bemutatott 178 oldalas koalíciós megállapodás megnyitja az utat az előtt, hogy Olaf Scholz még karácsonyt megelőzően Angela Merkel kancellár örökébe léphessen.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG