Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A hatóságok elárverezték a disszidens belarusz ellenzéki vezető minszki lakását


Szvjatlana Cihanouszkaja a Varsói Biztonsági Fórumon 2022. október 5-én
Szvjatlana Cihanouszkaja a Varsói Biztonsági Fórumon 2022. október 5-én

Nem tudni, ki vette meg az ingatlant, amely korábban a litvániai száműzetésben élő Szvjatlana Cihanouszkaja és bebörtönzött férje, a volt ellenzéki elnökjelölt Szjarhej Cihanouszki tulajdonában volt.

A belarusz állam által tavaly szeptemberben lefoglalt, 66 négyzetméteres, két hálószobás lakás szerdán kelt el 203.687 rubelért (mintegy 28 millió forintért).

A minszki ingatlant előzőleg már kétszer sikertelenül árverésre bocsátották.

Ehhez kapcsolódóan: Lukasenka esetleges halálára is készülne a belarusz ellenzék vezetője

A 44 éves Szjarhej Cihanouszkit még 2020-ban tartóztatták le, miután bejelentette, hogy indulni kíván az elnökválasztáson a volt szovjet tagköztársaságot 1994 óta vaskézzel irányító Aljakszandr Lukasenka ellen. Eltiltását követően végül felesége szállt versenybe helyette, az elcsalt voksolás utáni tüntetések brutális vérbe fojtása közepette azonban el kellett menekülnie az országból, még ha sokak szerint ő is nyert valójában.

Szvjatlana Cihanouszkaja július elején névtelen üzenetet kapott, amelyben azt írták, hogy ugyancsak kormányellenes aktivista férje életét vesztette a rács mögött.

Ehhez kapcsolódóan: Meghalhatott a börtönben egy belarusz ellenzéki vezető

A politikus immár március óta nem hallott semmit a férjéről, akit csaknem húsz év szabadságvesztésre ítélték lázadás szervezésének vádjával.

A jogvédők adatai szerint több mint ezerötszáz politikai fogoly van jelenleg bebörtönözve Belaruszban.

XS
SM
MD
LG