Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Véglegesítené az EU a mezőgazdaság átalakítását


Ökogazdaság Prága mellett, 2020.
Ökogazdaság Prága mellett, 2020.

Az Unióban kedden kétnapos tárgyalás kezdődik arról a tervről, melynek célja a közösség hatalmas mezőgazdasági támogatásainak kizöldítése és igazságosabbá tétele. A klímacsoportok megkérdőjelezik a terv környezeti hatásait.

A közös agrárpolitika (KAP) keretében 387 milliárd eurót fordítanak a gazdálkodók és a vidékfejlesztés támogatására 2023-tól. Ez az EU 2021-2027-es költségvetésének nagyjából a harmada.

Az átalakítás célja összhangba hozni a mezőgazdaságot az Európai Unió 2050-re kitűzött nettó zéró kibocsátási céljával, megoldást találni a mezőgazdaságban keletkező üvegházhatású gázok problémájára, melyek az összes uniós kibocsátás 10 százalékát adják.

"A héten le akarjuk zárni az egyezményt" – közölte egy uniós tisztségviselő az Európai Parlament tárgyalói és a tagállamok között folyó megbeszélésekről.

Zöld csoportok szerint a visszájára fordulhat

A javasolt változtatásokat bírálják a környezetvédelmi aktivisták, szerintük hiányoznak a határozott célkitűzések és a tervezet lehetővé tenné, hogy a támogatások nagy részét a nagyüzemi mezőgazdasági termelés szennyező formáira fordítsák.

A legutóbbi javaslat a gazdáknak szánt kifizetések 23% -át különítené el a környezetet védő rendszerek számára 2023-tól kezdődően, 2025-től pedig 25% -ot. Ez magában foglalhatja az ökológiai gazdálkodást vagy takarmány-adalékanyagok használatát a tehenek metánkibocsátásának csökkentésére.

Hogyan kaphatnak támogatást a kistermelők?

A tárgyalók arról is vitáznak, hogyan biztosítsák a KAP-támogatásokat a kistermelőknek.

Az egyik lehetőség az, hogy szigorúbban határozzák meg, ki számít "aktív gazdálkodónak" és veheti igénybe az így címkézett támogatásokat. A parlament szerint ezzel leállíthatnák a mezőgazdasági termékek nagyüzemi feldolgozóinak folyósított kifizetéseket.

Az Európai Bizottság és a parlament évi 100 000 euró/kedvezményezett felső határt szeretne, a többletet kisebb gazdálkodóknak irányítaná át. Az uniós országok és a gazdálkodó csoportok szerint az újraelosztásnak önkéntesnek kell lennie.

Kemény szabályok kellenek

Pekka Pesonen, az európai gazdák és agrárszövetkezetek Copa Cogeca csoportjának főtitkára szerint nem volna szerencsés a "mindenki számára azonos" megközelítés, a gazdálkodóktól az alacsonyabb támogatások ellenére kérnek zöld beruházásokat.

Az Európai Környezetvédelmi Iroda úgy látja, hogy a KAP tervei nem tartalmaznak célkitűzéseket a mezőgazdasági kibocsátások csökkentésére, és határozott szabályokra van szükség ahhoz, hogy a tagállamok mindegyike betartsa ezeket.

Jelenleg a mezőgazdaság gyakorolja a legnagyobb nyomást az élőhelyekre és fajokra az intenzív gazdálkodás, így a növényvédő szerek használata, illetve az öntözés miatt.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG