Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Holdra zuhant és megsemmisült az orosz Luna–25 űrszonda


A Luna–25 augusztus 16-án állt rá a Hold körüli pályára. Ez volt 1976 óta az első ilyen orosz űreszköz
A Luna–25 augusztus 16-án állt rá a Hold körüli pályára. Ez volt 1976 óta az első ilyen orosz űreszköz

A Hold felszínére zuhant az orosz Luna–25 űrszonda augusztus 20-án, miután ellenőrizhetetlen pályára került – jelentette a Roszkoszmosz űrügynökség.

A Roszkoszmosz azt is közölte, hogy minden kapcsolat megszakadt a szondával.

„Az eszköz kiszámíthatatlan pályára állt, és miután a Hold felszínével ütközött, megszűnt létezni” – áll a Roszkoszmosz közleményében.

Előző nap „rendellenes helyzet” lépett fel az űrszondánál, amikor az augusztus 21-re tervezett holdra szállás előtt felkészült arra, hogy leszállópályára álljon.

Az orosz média szerint az űrkutatásért felelős tisztviselők rendkívüli értekezletet tartottak az augusztus 19-ről 20-ra virradó éjszaka, hogy megpróbálják megmenteni a küldetést.

A Luna–25 augusztus 16-án állt Hold körüli pályára. Ez volt az első orosz űrszonda a Luna–24 1976-os indítása óta, amikor még Leonyid Brezsnyev volt a Szovjetunió vezetője. Oroszország azt tervezi, hogy 2040-ig bázist létesít a Holdon.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország 2024 után elhagyja a Nemzetközi Űrállomást

A mostani küldetés célja a Hold egy olyan részének feltárása volt, ahol a tudósok szerint megfagyott vizet és más olyan erőforrásokat találhatnak, amelyeket hosszabb tartózkodás során felhasználhatnának a Holdon.

A holdszondának egy évig kellett volna működnie a Hold déli pólusa körüli területen.

Az 1800 kilogrammos Luna–25-öt szállító rakétát augusztus 11-én indították útjára Oroszországból, a Vosztocsnij űrrepülőtérről. A Luna–25 augusztus 16-án lépett Hold körüli pályára.

Oroszország versenyt futott Indiával, amely augusztus 23-ra tervezi Chandrayaan–3 űrszondájának landolását a Hold déli sarkán.

Az Egyesült Államoknak és Kínának is fejlett holdkutatási programjai vannak, és ők is holdbázisok létrehozását tervezik.

Készült a Reuters, az AP és a TASZSZ beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG