Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A holland szélsőjobb vezetője ígéretet tett az alkotmány tiszteletben tartására


Geert Wilders a holland fővárosban 2023. november 24-én
Geert Wilders a holland fővárosban 2023. november 24-én

A hollandiai választást megnyerő Geert Wilders azzal próbálta csillapítani az aggályokat az esetleges jövőbeli koalíciós partnerek körében, hogy ígéretet tett rá, hogy kormányfőként tiszteletben tartaná az ország alkotmányos előírásait.

Az EU- és bevándorlásellenes nézeteiről ismert populista politikus a parlament előtt kijelentette, hogy minden holland miniszterelnöke kíván lenni.

A korábban egyebek mellett a mecsetek, a muszlim iskolák és a Korán betiltásával kampányoló Wilders nehéz helyzetben van, ugyanis bár pártja sokak döbbenetére megnyerte a novemberi választásokat, a kormányalakításhoz más politikai erők támogatására is szüksége van.

Ehhez kapcsolódóan: Megpróbál kormányt alakítani a holland szélsőjobboldal vezére

A Szabadságpárt (PVV) 37 mandátumhoz jutott a parlament 150 fős alsóházában, míg a második helyre a Frans Timmermans volt európai uniós biztos vezette zöld–baloldali pártszövetség futott be 25 hellyel. A liberális-konzervatív Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) a harmadik helyre szorult 24 képviselővel, míg Pieter Omtzigt kereszténydemokrata politikus frissen alakult pártja, az Új Társadalmi Szerződés (NSC) húsz mandátumot kapott. Ezek mellett több kisebb párt is bekerült a törvényhozásba.

Az utóbbi hetekben már megindult a kormányalakítás lehetőségének feltérképezése Hollandiában. A folyamat vezetésével megbízott Ronald Plasterk hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a PVV-nek a VVD-vel, az NSC-vel és a Gazdák Polgári Mozgalmával (BBB) kellene megkezdenie a koalíciós tárgyalásokat, ugyanis ez tűnik számára az egyetlen valós opciónak.

Ehhez kapcsolódóan: Az EU politikai irányvonala lesz a júniusi szavazás tétje

Egyes potenciális partnerek – élükön Omtzigttel – azonban aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy Wilders bizonyos kampányígéretei sértenék az alkotmányt, például a vallásszabadság terén.

„Időnként javaslatokat kell majd visszavonom, és ezt is fogom tenni. Meg fogom mutatni Hollandiának, a parlamentnek, Omtzigt úr pártjának – valamint bárkinek, aki hallani akarja –, hogy szabályainkat az alkotmányhoz igazítjuk, összhangba hozzuk vele a javaslatainkat” – jelentette ki az Orbán Viktorért rajongó, euroszkeptikus politikus.

Wilders többször kijelentette, hogy Hollandiának fel kell hagynia az ukrajnai fegyverszállításokkal, mert az országnak szüksége van ezekre az eszközökre az önvédelemhez.

Ehhez kapcsolódóan: Elítélték Geert Wilderst, az egyik legbefolyásosabb európai szélsőjobboldalit

A holland pártok közül, amelyekkel a PVV esetleg kormányt tudna alakítani, egyik sem osztja EU-ellenes elképzeléseit.

Iszlám szervezetek aggodalmukat fejezték ki Wilders győzelme miatt. A muszlimok a lakosság nagyjából öt százalékát teszik ki ma Hollandiában.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG