Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elítélte a bíróság Geert Wilderst, az egyik legbefolyásosabb európai szélsőjobboldalit


Geert Wilders holland szélsőjobboldali vezetőt fogadja Orbán Viktor magyar miniszterelnök 2020. július 31-én
Geert Wilders holland szélsőjobboldali vezetőt fogadja Orbán Viktor magyar miniszterelnök 2020. július 31-én

A holland bíróság fenntartotta Geert Wilders holland szélsőjobboldali vezető ítéletét, mert nem fér bele Hollandiában a szólásszabadságba, hogy egy egész etnikai csoport létszámát próbálja „lecsökkenteni” a politikus.

Geert Wilders, a holland szélsőjobboldali populisták régi vezéralakja tizenöt éve vezeti a holland Szabadságpártot, noha soha nem került kormányra. Most a holland legfelsőbb bíróság fenntartotta az ítéletet egy korábbi ügyében, amely szerint túlment a szólásszabadság határán, amikor egyik gyűlésén egy kisebbség ellen szólalt fel.

Geert Wilders Hollandiában nem a mexikóiak, a szírek, az albánok, a lengyelek, a cigányok vagy a zsidók ellen hergelte a támogatóit, hanem a marokkóiak ellen. Még pontosabban 2014-ben megkérdezte a gyűlésén részt vevő tömeget, hogy több vagy kevesebb marokkóit szeretnének az országban.

„Kevesebbet! Kevesebbet!"”– skandálta erre a tömeg. Mire Wilders válaszolt is nekik azzal, hogy: „Ezt el fogjuk intézni.”

2016-ban viszont elítélte a holland bíróság emiatt, „szükségtelenül bántónak” ítélve ezt a kampányelemet, amely túlmegy a szólásszabadság határán.

Hol a szólásszabadság, ha vannak határai?
A szólásszabadság sosem jelentette azt, hogy bárki azt mond, amit akar. Bizonyos dolgokat ugyanis károsabbnak ítél az adott társadalom, mint amennyi haszna lenne a teljesen nyílt beszédnek. A legtöbb országban például tilos gyerekeknek dohánytermékeket reklámozni, emberkereskedelemről beszélgetni, másokat rágalmazni vagy mások üzleti titkait kiplakátolni. Thaiföldön például tilos a felségsértés, Szaúd-Arábiában lerajzolni Mohamed prófétát vagy Magyarországon LMBTQI-témát, embert vagy fogalmat „megjeleníteni” kiskorúaknak.

Az 57 éves Wilders fellebbezett, ennek az eredménye született meg most. A holland szélsőjobb vezetője viszont sem pénzbüntetést, sem elzárást nem kapott mindezért.

Geert Wilders politikai motivációjúnak látja az ítéletet, amelyet „boszorkányüldözésnek” tart, és az egész holland igazságszolgáltatási rendszerre jellemző hibának.

„El akarnak hallgattatni, de soha nem fogok elhallgatni” – fűzte még hozzá az ítélethez.

Geert Wildersszel szorosabb kapcsolatokra törekszik a magyar kormánypárt is. Legutóbb, 2020 nyarán Orbán Viktor hívta meg a Karmelita kolostorba, azon a télen pedig a magyar külügyminiszter egyeztetett vele Hollandiában.

Geert Wilders és Szijjártó Péter Hága közelében, 2020. december 10-én
Geert Wilders és Szijjártó Péter Hága közelében, 2020. december 10-én

Wilders nemrég külön fel is szólalt Orbán Viktor és a kormány melegellenes törvénye mellett. Szerinte nem a holland miniszterelnök feladata, hogy véleményezze a magyar törvényeket. Szerinte Rutte miniszterelnöktől képmutatás is bírálni Orbán Viktort, amikor Hollandiában egymillió muszlim él, és ők jelentik az igazi veszélyt az LMBTQI emberek jogaira, nem a magyar törvények.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG