Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megpróbál kormányt alakítani a holland szélsőjobboldal vezére


Geert Wilders, a Szabadságpárt (PVV) vezetője reagál a hollandiai választások első előzetes eredményeire 2023. november 22-én
Geert Wilders, a Szabadságpárt (PVV) vezetője reagál a hollandiai választások első előzetes eredményeire 2023. november 22-én

A holland, EU-ellenes, szélsőjobboldali populista Geert Wilders a Hollandiában és Európában is nagy visszhangot kiváltó, hatalmas választási győzelme után csütörtökön megkezdi a koalíciós partnerek keresését.

Az euroszkeptikus, Orbán Viktorért rajongó, hangosan EU-ellenes Wilders azt ígérte, hogy leállít mindenféle bevándorlást, csökkenti a holland befizetéseket az uniós kasszába, és meggátolja új tagok, így Ukrajna csatlakozását az EU-hoz.

A szavazatok 98 százalékának feldolgozása alapján Wilders Szabadságpártja (PVV) 37 mandátumot szerzett meg a 150-ből, jóval megelőzve a Munkáspárt–Zöldek-összefogást (25 mandátum) és a leköszönő miniszterelnök, Mark Rutte pártját. Az utóbbi, a Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) 24 képviselői helyet mondhat a magáénak.

„A Rutte-korszak egy jobboldali populista lázadással ér véget, amely alapjaiban rengeti meg Hágát. A történelmi választási győzelem, amelyet a PVV szerdán aratott, minden várakozást felülmúlt” – írja az NRC holland jobbközép napilap.

Ehhez kapcsolódóan: Fej fej mellett – kit választanak a hollandok leghosszabb ideje hivatalban lévő vezetőjük utódjául?

Egy olyan koalíciónak, amelyet a Szabadságpárt, a VVD és Pieter Omtzigt centrista törvényhozó NSC pártja alkotna, összesen 81 mandátuma lenne, így ez volna a legnyilvánvalóbb megoldás, ám még hónapokig tartó, nehéz tárgyalásokat igényelne.

A holland pártok közül – akikkel Wilders kormányt tudna alakítani – egyik sem osztja EU-ellenes elképzeléseit.

„Biztos vagyok benne, hogy sikerül megegyezésre jutnunk – mondta Wilders szerda esti győzelmi beszédében. – Kormányozni akarunk és (…) kormányozni is fogunk.”

Wilders győzelme két hónappal követi a szintén EU-ellenes populista Robert Fico visszatérését a hatalomba Szlovákiában. Fico ígéretet tett az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek leállítására és a bevándorlás visszafogására.

A változás szele?

Tavaly Giorgia Meloni választási győzelme után Olaszországban megalakult a második világháború óta legjobboldalibb kormány.

„Itt a változás szele! Gratulálok Geert Wildersnek a holland választások megnyeréséhez” – írta Orbán Viktor szerda késő este.

Franciaországban is ugyanígy örült a szélsőjobb.

„Azért él a változás reménye továbbra is Európában, mert vannak olyan emberek, akik nem hagyják, hogy eloltsák a nemzeti fáklya lángját” – közölte Marine Le Pen.

Ehhez kapcsolódóan: A kormány sorsa a tét – megosztja a holland koalíciót a migránskérdés

Wilders többször hangoztatta, hogy Hollandiának fel kell hagynia az ukrajnai fegyverszállításokkal, szerinte az országnak van szüksége a fegyverekre, hogy meg tudja védeni magát.

„Meg kell találnunk a módját annak, hogy valóra váltsuk szavazóink reményeit, és visszajuttassuk a hollandokat az élre” – nyilatkozta.

Győzelme után azt mondta: „Hollandiát visszaadjuk a hollandoknak, megfékezzük a menekültügyi cunamit és a migrációt.”

Wilders vagy pártja soha nem volt kormányon, bár egy évtizeddel ezelőtt támogatta Rutte első koalíciós kabinetjét.

Geert Wilders és Orbán Viktor Budapesten 2020. július 31-én
Geert Wilders és Orbán Viktor Budapesten 2020. július 31-én

Aggodalmak

Iszlám és marokkói szervezetek aggodalmukat fejezték ki Wilders győzelme miatt. A muszlimok a lakosság mintegy öt százalékát teszik ki Hollandiában.

„Óriási az aggodalom és a félelem – mondta Habib el Kaddouri, a holland marokkóiakat képviselő szervezet vezetője az ANP holland hírügynökségnek. – Attól tartunk, hogy másodrendű állampolgároknak tekint majd bennünket.”

Most minden szem Wilders lehetséges kormányzati partnereire szegeződik, akik a kampány során komoly kétségeiket fejezték ki az együttműködéssel kapcsolatban Wildersszel, ám győzelme után már kevésbé hangoztatják.

„Készek vagyunk részt venni a kormányzásban – mondta Omtzigt, az NSC vezetője. – Ez nehéz helyzet. Csütörtökön megbeszéljük, hogyan tudnánk a legjobban hozzájárulni a megoldásához.”

Dilan Yeşilgöz-Zegerius, a VVD vezetője, aki a hét elején azt mondta, hogy pártja nem csatlakozna egy Wilders vezette kormányhoz, most közölte: már a győztesen múlik, hogy meg tudja-e szerezni a többséget.

„Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy a miénk lehessen a vezetés” – tette hozzá.

Csütörtökön a pártok összeülnek, hogy megvitassák a további teendőket. Pénteken a pártvezetők találkoznak, hogy döntsenek egy „felfedező” személyéről – egy olyan, politikán kívül álló közszereplőről, aki minden pártot meghallgat majd arról, milyen lehetőségeket látnak és preferálnak a koalíciós tárgyalásokon.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG