Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A járvány ellenére járta az országot, koronavírusos lett Mexikó elnöke


Andres Manuel Lopez Obrador telefonon egyeztet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Mexikó város, Mexikó, 2021. január 25.
Andres Manuel Lopez Obrador telefonon egyeztet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Mexikó város, Mexikó, 2021. január 25.

Elkapta a koronavírust Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök. Az elnöknek enyhe tünetei vannak. Mexikó óriási mennyiségben szerez be oltóanyagot.

Az elnök hónapokon keresztül visszautasította a maszkviselést és folytatta országjáró turnéját, sokak szerint Andrés Manuel López Obrador kihívta maga ellen a sorsot, és ennek fizeti meg most az árát.

„Nagy kockázatot vállalt azzal, hogy nem viselt maszkot, és ide-oda ment” - mondta Juan Rojo, egy helyi újságárus Mexikóvárosban.

A 67 éves López Obradort azzal vádolták, hogy alábecsülte a vírus jelentette kockázatot a járvány elején, és azt mondta, hogy az nem olyan súlyos, mint az influenza, valamint arra biztatta az embereket, hogy nyugodtan öleljék csak meg egymást.

"Majd akkor viselek maszkot, ha nincs korrupció"

A nevének kezdőbetűi által gyakran csak AMLO-ként emlegetett baloldali populistát azért is bírálták, mert késlekedett a lezárás elrendelésével, folytatta kampánykörútját és fogadta a támogatóit.

Arra hivatkozva, hogy jobban szereti a távolságtartást, csak ritkán viselt maszkot, például amikor tavaly júliusban látogatást tett Washingtonban, Donald Trump akkori amerikai elnöknél.

„Majd felveszek maszkot. Tudják mikor? Amikor nincs korrupció” – fejtette ki.

Kritikusai, és néhány támogatója szerint többet kellett volna tennie az elnöknek, hogy példát mutasson. Habár López Obrador meghozta a szükséges intézkedéseket, „senki sem fog arra figyelni, amit mondani akar nekünk. Senki sem fogja komolyan venni” – állítja Priscila Blanco, egy diák az Egyesült Államokkal határos Alsó-Kalifornia államból.

Mexikóváros korábbi polgármestere, a magát anti-korrupciós kereszteslovagnak nevező elnök 2018 óta van hatalmon, most azonban azzal kell szembenéznie, hogy ellenfelei lemondásra szólították fel a járványkezelése miatt. Igaz, az emberek körében a támogatottsága még mindig stabilan 60 százalék.

„Nagyon jól gyógyul”

López Obrador, akinek a kórtörténetében szívproblémák és magas vérnyomás is szerepel, vasárnap bejelentette, hogy koronavírussal kezelik, de tünetei enyhék. Olga Sanchez belügyminiszter január 26-án azt mondta, hogy az elnök „nagyon jól gyógyul”, feladatait pedig továbbra is ellátja az Elnöki Palotában.

López Obrador annak ellenére is folytatta körútját, hogy az új koronavírus esetek és az elhunytak száma is rekordot döntött. Tünetei hétvégén jelentkezhettek, amikor éppen Közép- és Észak Mexikóban járt. Egyesekben az út aggodalmat váltott ki, és azt találgatják, hogy a látogatás során hány embert fertőzhetett meg.

„Ha mindenhova elmegy, akkor védekeznie kell és be kell oltatnia magát”- mondja Rojo, az újságárus.

A 67 éves elnök korábban azt mondta, hogy kivárja a sorát, februárban vagy márciusban olthatják, amikor a 65 év felettieket immunizálják. „Vigyáznia kell magára, mert ő egy idős ember, aki ide-oda utazik” – véli Carolina Garcia, 37 éves takarítónő.

A kockázat része

Mexikóban a hivatalos adatok szerint csaknem 1,8 millió koronavírus fertőzöttet és több mint 152 ezer halálesetet regisztráltak, ez a világ negyedik legmagasabb halálozási adata az Egyesült Államok, Brazília és India után.

Az áldozatok számának növekedésével López felismerte a világjárvány súlyosságát és azt mondta, hogy ez a legnagyobb kihívás, amivel szembe kell néznie Mexikónak. A mexikói kormány tülekedve lobbizott a koronavírus elleni oltóanyagért, így Latin-Amerikában az elsők között kezdte meg az országos oltást december 24-án a Pfizer-BioNTech vakcinájával.

Mexikó engedélyezte az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett oltóanyagot is, és Argentínával együttműködve megállapodást kötött a gyógyszer előállítására. Január 24-én López azt is bejelentette, hogy 24 millió adag orosz Szputynik-V vakcinát szereznek be, bár az oltóanyagot még nem engedélyezték Mexikóban.

López csatlakozik a világ többi vezetőjéhez, köztük Trumphoz, Jair Bolsonaro brazil elnökhöz, Boris Johnson brit miniszterelnökhöz és Emmanuel Macron francia elnökhöz, akik szintén megfertőződtek a koronavírussal.

Néhány mexikói szerint ez elkerülhetetlen volt. „Teljesen természetes, hogy ez megtörtént vele, hiszen rengeteg ember veszi körül. Ez annak a kockázatnak a része, amivel neki a pozíciójából adódva szembe kell néznie”- mondja Gustavo Lozano, 29 éves ügyvéd.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG