Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A jelek szerint egész Európában jelen van már a koronavírus XBB.1.5-ös verziója


Delta-repülőgépek a John F. Kennedy Nemzetközi Repülőtéren New Yorkban 2022. december 24-én, karácsonyeste, amikor egy sor járatot töröltek az új omikron-alvariáns terjedése miatt
Delta-repülőgépek a John F. Kennedy Nemzetközi Repülőtéren New Yorkban 2022. december 24-én, karácsonyeste, amikor egy sor járatot töröltek az új omikron-alvariáns terjedése miatt

Az Egészségügyi Világszervezet keddi jelentése szerint Európában is felfutóban van az omikron koronavírus-variáns XBB.1.5-ös verziója. Abban nem értenek egyet a szakemberek, hogy kellenek-e most utazási szigorítások.

A WHO az európai országokból származó adatok alapján tudja nyomon követni a terjedést – mondta Hans Kluge, az ENSZ egészségügyi ügynökségének európai regionális igazgatója egy koppenhágai sajtótájékoztatón. Az eseteket csekély, de egyre növekvő számban észlelik, folyik a lehetséges hatások felmérése – tette hozzá. Három hosszú járványév után szerinte senki nem engedhet meg magának további nyomást az egészségügyi rendszereken.

Az Egyesült Államok Betegség-ellenőrzési és -megelőzési Központjának minapi becslése szerint az XBB.1.5 okozza az Egyesült Államokban az összes új fertőzés csaknem felét. Az azonban továbbra sem világos, hogy az újabb variáns az esetek jelentős megugrásához vezet-e, és ró-e újabb terheket az egészségügyi rendszerre.

Kluge mindazonáltal osztja az EU egészségügyi hatósága, az ECDC jelenlegi értékelését, miszerint valószínűleg nem lesz jelentős hatással Európára, hogy a koronavírus-megbetegedések száma megugrott Kínában a korlátozó intézkedések feloldása után. A Kínában keringő változatok ugyanis már elterjedtek Európában és másutt is.

Ehhez kapcsolódóan: Hatásosnak bizonyult az omikron-vírusváltozat elleni emlékeztető oltás

Legyenek-e utazási korlátozások?

Kluge hozzátette, hogy ez még mindig nem ok a nyugalomra, és hogy az egyes országok szabadon tehetnek általuk szükségesnek vélt óvintézkedéseket lakosságuk védelme érdekében. Azoknak az államoknak azonban, amelyek elővigyázatosságból utazási intézkedéseket vezetnek be, meg kell győződniük arról, hogy azok a tudományban gyökereznek, és nem diszkriminatívak – mondta Kluge.

Az Egészségügyi Világszervezet illetékesei szerint mindazonáltal az egyes országoknak érdemes megfontolniuk, hogy javasolják az utasoknak a maszk viselését a hosszú távú járatokon, miután a Covid–19 legújabb omikron-alváltozata ilyen gyorsan terjed az Egyesült Államokban.

Az utasoknak ajánlani kell a maszk viselését a magas kockázatú helyeken, például a hosszú távú repülőjáratokon – mondta a WHO európai sürgősségi osztályvezetője, Catherine Smallwood is, hozzátéve: „Ezt az ajánlást azoknak az utasoknak kell kiadni, akik olyan helyről érkeznek, ahol széles körben terjed most a Covid–19.”

Az XBB.1.5 alváltozat – az eddig észlelt legfertőzőbb omikron-alvariáns – az Egyesült Államokban a Covid–19-esetek 27,6 százalékát tette ki a január 7-vel végződő héten – közölték amerikai egészségügyi tisztviselők.

Ehhez kapcsolódóan: Az uniós országok szigorítják a Kínából érkezők Covid-ellenőrzését

Vannak más lehetőségek is

Továbbra sem világos, hogy az XBB.1.5 saját fertőzési hullámot generál-e szerte a világon. Szakértők szerint a jelenlegi vakcinák továbbra is védelmet nyújtanak a súlyos tünetek, a kórházi kezelés és a halálesetek ellen.

„Az országoknak meg kell vizsgálniuk a bizonyítékokat az indulás előtti teszteléshez” – jegyezte meg Smallwood, hozzátéve: kulcsfontosságú, hogy ne vakítsa el őket a kizárólagos összpontosítás egy adott földrajzi területre.

„Az a véleményünk, hogy az esetleges utazási intézkedéseket megkülönböztetéstől mentesen kell végrehajtani.”

Ez nem azt jelenti, hogy az ügynökség ebben a szakaszban javasolja az Egyesült Államokból érkező utasok tesztelését – tette hozzá.

A lehetséges intézkedések közé tartozik a külföldről érkező utasok megfigyelése mindaddig, amíg ez nem vonja el az erőforrásokat a hazai felügyeleti rendszerektől. További példa az olyan szennyvízfigyelő rendszerek alkalmazása, amelyek a belépési pontok, például a repülőterek környékén veszik górcső alá a szennyvizet.

Az XBB.1.5 újabb leszármazottja az omikronnak, a Covid–19-et okozó vírus legfertőzőbb változatának, amely jelenleg globálisan a domináns variáns. Az XBB mellékhajtása, amelyet először októberben észleltek, és két másik omikron-alvariáns rekombinánsa.

Készült a dpa és a Reuters beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG