Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Virológus: Nincs „rémálomvariáns”, Nyugaton és Kínában is javulni fog a helyzet


Koronavírusos betegek fekszenek egy kórház sürgősségi osztályán Sanghajban 2023. január 4-én
Koronavírusos betegek fekszenek egy kórház sürgősségi osztályán Sanghajban 2023. január 4-én

Kína abban hibázott, hogy nem követte a legfrissebb tudományos eredményeket, és nem alkalmazta a legújabb, omikron ellen kifejlesztett mRNS-oltásokat a teljes nyitás előtt. Emiatt futott fel a járvány, de törvényszerű, hogy enyhülni fog – mondta a Szabad Európának Kemenesi Gábor virológus. Riogatásnak tartja a „rémálomvariáns” elnevezést az omikron Nyugaton terjedő új változatára.

Nem ismerjük a pontos adatokat Kínából, például a napi halálozási számokat, de azt tudni lehetett, hogy amint feloldják a szigorú korlátozásokat, erősödni fog a járvány, mert az omikron jobban terjedő variáns, mint a korábbiak, és Kínában nem alakult ki a nyájimmunitás, mint Nyugaton, ahol a lakosság folyamatosan találkozott az újabb omikron-variánsokkal – mondta a Szabad Európának Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa. Ez jó terjedési alapot adott a vírusnak, amit most látunk is – tette hozzá.

Kínában december elején oldották fel a két éve tartó korlátozásokat, ezt követően heteken belül nagyon súlyos járványhelyzet alakult ki, rengeteg halottal és kórházba kerülő beteggel, ami nagyon leterhelte az egészségügyi ellátórendszert.

Korábbi cikkünk a témában: Rendkívül leterheltek a kínai kórházak és temetkezési vállalatok a terjedő Covid miatt

„Kínában nem egy új variáns terjed, ami a Nyugat számára aggodalomra adna okot. Azokkal a variánsokkal, amelyek Kínában most meghatározzák a járványt, mi már itt bőven találkoztunk Európában és a nyugati világban. Nem számítunk arra, hogy ez befolyásolná a mi járványügyi helyzetünket” – fogalmazott Kemenesi Gábor.

Nyugaton az omikron megjelenése óta erre specializált mRNS-booster vakcinát használnak emlékeztető oltásként, míg Kínában továbbra is az eredeti, inaktívált oltást adják, ezért ott az emlékeztető oltáson áteső emberek sem annyira védettek, mint a nyugati országokban – magyarázta a virológus. Ez is olyan tényező, ami miatt Kínában kicsit hátrányosabb helyzetből indultak neki a korlátozások feloldásának, nem csoda, hogy nagyot szalad most ott a vírus – tette hozzá.

Azt nem tudja megítélni, hogy hibás vagy felelőtlen döntés volt-e a kínai korlátozások feloldása, mert a járványügyi intézkedéseknek vannak gazdasági, szociológiai és virológiai aspektusai is. Virológiai szempontból hiba volt szerinte, hogy Kínában nem követték az adaptív hozzáállást.

Korábbi videónk a témában: Új lendületet kapott a Covid Kínában

„Minden egyes járvány kezelése adaptációt követel meg, a legfrissebb tudományos ismeretek felhasználását, ők azonban befagyasztották magukat az első intézkedési csomagba, a totális lezárásba. Ez jó hozzáállás akkor, ha semmit sem tudunk a vírusról. Ahogy azonban jöttek a tudományos ismeretek, az új vakcinák, a világ nyugati része elkezdett adaptívan hozzáállni. Kína azt a hibát követte el, hogy nem váltott adaptív hozzáállásra, és ennek most megisszák a levét” – mondta.

Ilyen adaptáció a harmadik emlékeztető oltás, az omikron elleni vakcina kifejlesztése, a vírus folyamatos lekövetése vagy akár az oltási sorrend megválasztása – tette hozzá.

Mint mondta, törvényszerű, hogy a mostani felfutást követően Kínában is enyhülni fog a járvány, de azt, hogy ebbe hogyan szól bele akár újabb variánsok megjelenése és egyéb tényezők, lehetetlen megjósolni.

Szerinte szakmailag az lenne a helyes döntés, ha Kína elkezdené tömegesen használni az omikron ellen kifejlesztett emlékeztető mRNS-vakcinákat, de ez politikai döntés, és azt sem tudni, hogy lenne-e elegendő ilyen vakcina a kínai népesség számára.

Peking viszont elutasította az Európai Unió segítségnyújtási ajánlatát, beleértve az oltóanyag-adományokat, és kitart amellett, hogy ellenőrzés alatt tartja a helyzetet.

Korlátozások a kínai turistákkal szemben

Szerdán várható közös uniós döntés a lehetséges lépésekről a kínai beutazókkal szemben, ugyanakkor több tagállam már bevezetett intézkedéseket. Elsőként Olaszország követelte meg a negatív PCR-tesztet a Kínából repülővel érkező utasoknál, azóta hasonló döntést hozott Franciaország és Spanyolország is. Az EU-n kívül az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, India, Japán, Ausztrália és Kanada is kér negatív tesztet a Kínából érkezőktől.

Korábbi cikkünk a témában: Egymásnak feszül Peking és az EU a kínai Covid-válság miatt

Kemenesi Gábor azt mondta, ő mindig az óvatosság pártján áll, nem gondolja, hogy egy negatív PCR-teszt megkövetelése akkora gondot okozna a kínai turistáknak, mert aki utazott a Covid alatt repülővel, az tudja, hogy ez teljesen általános volt. Jó lépés, ha kiszűrik a betegen érkezőket, és nem terjesztik a vírust más országokban. Kíváncsian várja, sikerül-e közös uniós álláspontot kialakítani.

Szerinte nem indokolt, hogy itthon bárki is megijedjen, ha egy kínai turistacsoporttal találkozik az utcán, nincs ok a pánikra.

Hazai átoltottság

Idehaza az átoltottság tekintetében a kezdeti előny hamar elenyészett, és az ország hátrébb került a ranglétrán – mondta a virológus. Szerinte fontos lenne többet beszélni arról, hogy kiknek milyen oltás szükséges, és mikor, mert már jó ideje elérhető a háziorvosoknál és az oltópontokon az omikron ellen kifejlesztett emlékeztető mRNS-vakcina, amelyet mindenképpen érdemes beadatni.

Szerinte abba is érdemes belegondolni, hogy ha a szűk családi körben van veszélyeztetett idős vagy beteg, akit fontos védeni, akkor őt is védjük, ha beadatjuk magunknak a legújabb vakcinát. Itt is az adaptív megoldást kell alkalmazni – hangsúlyozta.

Arra nehéz válaszolni szerinte, hogy a harmadik vakcina mennyi ideig nyújt védelmet, mert ezt nagyon sok tényező befolyásolja, és korcsoportonként is eltérő. A védelemnek ráadásul sok spektruma van, nemcsak antitestes, hanem sejtes védelem is van, ez egy nagyon bonyolult kérdés. Általánosságban azt lehet mondani, hogy félévente vagy legalább évente érdemes beadatni a frissített vakcinát – mondta Kemenesi Gábor.

Új omikron-variáns terjed Nyugaton

A tudomány nem számít arra, hogy olyan új variánsok lesznek, amelyek teljesen megkerülnék a meglévő immunitást, ezért is dühös, amikor a sajtóban azt olvassa, hogy az Egyesült Államokban terjedő új omikron-vírust „rémálomvariánsnak” nevezik.

Ennek szerinte semmilyen tudományos alapja nincs, annyit lehet tudni erről az új variánsról, hogy a korábbihoz képest jobban terjed az Egyesült Államokban, és már legalább tíz európai országban is megjelent, valószínűleg ez lesz az új domináns variáns.

Ez is omikron, csak egy úgynevezett rekombináns, kétféle omikron-altörzs keveréke, de egyelőre nem lehet tudni, hogy miért terjed jobban, és azt sem, hogy okoz-e súlyosabb megbetegedést. Azt viszont lehet tudni, hogy aki megkapta a legfrissebb emlékeztető mRNS-oltást, vagy nemrég átesett a betegségen, annak megfelelő védelme van ezzel az új variánssal szemben is – mondta a virológus.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG