Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A jövő héten is folytatódhat az európai hőhullám


Egy gyógyszertári tábla 42,5 Celsius-fokos hőmérsékletet mutat a dél-franciaországi Toulouse-ban 2022. július 17-én
Egy gyógyszertári tábla 42,5 Celsius-fokos hőmérsékletet mutat a dél-franciaországi Toulouse-ban 2022. július 17-én

Az európai hőhullám várhatóan kedden tetőzik, de a hőmérséklet a jövő hét közepéig magasabb maradhat a megszokottól – közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO), arra figyelmeztetve, hogy a jövőben gyakrabban fordulhatnak elő ilyen jelenségek.

„A kérdés, amelyet mindenki feltesz, az, hogy mikor lesz ennek vége?” mondta Robert Stefanski, a WMO egyik vezetője. „Sajnos, az összes partnerünk nemzeti és regionális modelljeit tekintve, valószínűleg csak a jövő hét közepén” – tette hozzá.

Nagy-Britanniában minden idők legmagasabb hőmérsékletét, negyven fokot mértek, a délnyugat-franciaországi tűzoltók hatalmas erdőtüzek megfékezéséért küzdöttek, miután a dél felől érkező hőhullám Nyugat-Európa fölé telepedett.

Stefanski azt mondta, hogy kedden várhatóan tetőzik a hőmérséklet, de később is az átlag felett marad.

Ugyanezen a tájékoztatón Petteri Taalas, a WMO főtitkára arra figyelmeztetett, hogy az éghajlatváltozás miatt a jövőben sokkal több hőhullámra számít.

Az irány egyértelmű, a jövőben az ilyen jellegű hőhullámok megszokottak lesznek, és még szélsőségesebb jelenségeket fogunk tapasztalni - mondta Taalas.

A szakemberek azt is elmondták, hogy a jelenlegi hőhullám miatt több halálesetre számítanak az idősek és az egészségügyi problémákkal küzdők körében, valamint a megnövekedett esetszámok kihívások elé állítják az egészségügyi rendszereket.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG