Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rekordhőség Nagy-Britanniában is


Hőségriadóra figyelmeztető tábla egy Londonhoz közeli autópályán 2022. július 17-én
Hőségriadóra figyelmeztető tábla egy Londonhoz közeli autópályán 2022. július 17-én

Megdőlt az éjszakai melegrekord keddre virradóra a szigetországban, és a friss előrejelzések szerint a nap folyamán a csúcshőmérséklet meghaladja majd a 40 Celsius-fokot.

A brit meteorológiai intézet tájékoztatása szerint a hőmérséklet az ország számos pontján nem süllyedt 25 Celsius-fok alá előző éjszaka, amire eddig nem volt példa az adatrögzítés kezdete óta.

Rachel Ayers meteorológus figyelmeztetett: „Egész nap nagyon meleg lesz, azonban Anglia-szerte több helyen akár a 40, sőt a 41 Celsius-fokot is elérheti a hőmérséklet.”

A helyi hatóságok első ízben hirdették ki a legmagasabb szintű időjárási veszélyhelyzetet, mivel Anglia déli és középső térségeiben a hét első felében rendkívüli hőség várható. A négyes riasztási fokozat meghatározása szerint a szélsőséges meleg nemcsak a lakosság magas kockázati csoportjaiban, hanem egészséges emberek körében is megbetegedéseket, haláleseteket okozhat.

A legmagasabb nappali hőmérsékletet hétfőn a kelet-angliai Santon Downhamben mérték (38,1 Celsius-fok). Ez valamelyest alatta maradt az eddigi országos csúcsnak számító, 2019-ben rögzített 38,7 Celsius-foknak, de kedden rekorddöntés várható.

Az enyhébb időjáráshoz és esőzéshez szokott Egyesült Királyságban kevés háztartás és kisvállalkozás rendelkezik klímaberendezéssel. Sokan ennek ellenére is inkább otthon maradtak, a közúti forgalom jelentősen csökkent, egyes szakaszokon ideiglenesen lezárták a vonatközlekedést is.

Grant Shapps közlekedési miniszter aláhúzta: az infrastruktúra egyszerűen nem ilyen körülményekre lett kitalálva, s évekbe fog telni, mire végrehajtják a szükséges fejlesztéseket.

Klímaszakértők szerint az ipari forradalom előtthöz képest mára mintegy tízszeresére nőtt az esélye a 40 Celsius-fokot meghaladó hőmérsékleteknek az Egyesült Királyságban. A hőhullámok és a szárazság miatt ráadásul az erdőtüzek is gyakoribbak.

Franciaországban, Görögországban, Spanyolországban és Portugáliában az utóbbi napokban több ezer hektáron égett az erdő. Utóbbi két országban, ahol előző héten a 47 Celsius-fokot is meghaladta a hőmérséklet, már legalább ezer olyan halálesetet regisztráltak, amely a jelenlegi hőhullámmal hozható összefüggésbe.

Készült az AP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG