Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Arcfelismerő rendszer is lesz Szaúd-Arábia „jövő városában”


A NEOM terv bemutatása Rijádban 2017-ben.
A NEOM terv bemutatása Rijádban 2017-ben.

Szaúd-Arábiában már javában zajlik a NEOM nevű futurisztikus óriás metropolisz építését előkészítő munka, amelyet az sem akasztott meg, hogy az amerikai hírszerzés felelősnek találta nemrég a projekt mögött álló szaúdi koronaherceget Dzsamál Hasogdzsi újságíró meggyilkolásában.

A teljesen autómentes, arcfelismerő rendszert használó gépek működtette sivatagi város tervét sokan valóságtól elrugaszkodott víziónak tartják, a Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös által meghirdetett, 500 milliárd dolláros projekt előkészítése azonban már megkezdődött, idén 700 embert szándékozik felvenni a kivitelezést végző vállalat.

A körülbelül Belgium nagyságúra tervezett várost egy fényesebb jövő előfutáraként hirdetik, a nemzetközi befektetők azonban egyelőre nem tolonganak. Ennek egyik oka lehet, hogy a térségben több, már bejáratott közlekedési és üzleti csomópont található: Dubaj, Abu-Dzabi és Katar. További akadályt jelent sokak szerint, hogy a projekt egyértelműen a Szaúd-Arábia de facto vezetőjének számító trónörököshöz kötődik, akinek nem túl kedvező a nemzetközi megítélése egyebek mellett a jemeni polgárháborúba való beavatkozás, valamint Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus újságíró néhány évvel ezelőtti meggyilkolása miatt.

Egy előző heti amerikai hírszerzési jelentés szerint 2018-ban a szaúdi trónörökös hagyta jóvá a műveletet, amelynek célja Hasogdzsi elfogása vagy meggyilkolása volt. Rijád elutasította az értékelés megállapításait.

Ide tervezik Szaúd-Arábia "jövő városát"
Ide tervezik Szaúd-Arábia "jövő városát"

A nemzetközi beruházók kivárnak

Elemzők úgy vélik, hogy konkrét amerikai intézkedések hiányában a jelentés nem változtat a befektetők hozzáállásán Szaúd-Arábia vonatkozásában.

„Valamivel komolyabb fellépésre számítottak a Biden-adminisztrációtól, ha mindössze ennyi, az eléggé gyenge jelzés. Nem látom ezt nagy akadálynak a királyságban lehetőségeket kereső vállalatok többsége számára” – mutatott rá Neil Quilliam, az Azure Strategy tanácsadócég igazgatója.

Hozzátette, sokan fenntartásokkal kezelik a NEOM-hoz hasonló „gigaprojekteket”, aláhúzva, hogy a 2000-es évek elején meghirdetett, Abdullah szaúdi királyról elnevezett gazdasági város terveiből sem lett gyakorlatilag semmi.

Az amerikai hírszerzési jelentés közzétételét megelőzően a NEOM arról számolt be, hogy a projekt iránt már hatalmas az érdeklődés bel- és külföldön egyaránt. „Tárgyalásban vagyunk különböző iparágak számos vállalatával, amelyek jelezték részvételi szándékukat” – írták egy közleményben.

A jelenleg 750 embert foglalkoztató NEOM-ot 2017-ben indították útjára, jelentős építkezés azonban még nem kezdődött. A Hasogdzsi-gyilkosság miatti nemzetközi botrány hatására a vállalat tanácsadó testületének több tagja korábban lemondott tisztségéről.

Okosváros

A projekt részeként tervezett, The Line nevű, körülbelül egymilliós várost arcfelismerő rendszerekkel és 5G-hálózathoz kapcsolódó okostechnológia üzemeltetné zéró szén-dioxid-kibocsátás mellett.

„Mi építjük a világ első kognitív városát” – mondta a Reuters brit hírügynökségnek Joseph Bradley, a NEOM műszaki vezetője.

A NEOM-on belüli, 170 kilométer hosszan elnyúló The Line építése a hivatalos tájékoztatás szerint hamarosan megkezdődik. A munkálatok első szakaszának lezárását 2025-re tervezik.

Ez a projekt fontos eleme a Vision 2030 programnak, amellyel Szaúd-Arábia gazdaságának átalakítását és kőolaj-függőségének csökkentését tervezi.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG